Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 28.06.2022, 15:29  
 Каталог
Музей Свети Никола
Преглед Снимки Карта
гр. Черноморец. Община Созопол. Област Бургас.

Музей Свети Никола в град Черноморец е най–новият обект на територията на община Созопол. Музеят е създаден по Оперативна програма Регионално развитие – 2007 - 2013 г. с направление „ Интеграция на културно – историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на община Созопол. Музеят е официално открит на 23.09.2014 г. Помещава се в нова самостоятелна сграда, разположена в близост до центъра на града.

Музеят се състои от две експозиционни зали, структурирани в две направления – археология и етнография. С древната и слабо позната до настоящият момент древна история на града запознава постоянната тематична изложба – "Черноморец – хилядолетното начало", в която са представени керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда, открити при разкопки на праисторическото селище в м. Аклади – VI – IV хил.прХр. Археологически находки (бронзови монети, керамични съдове, амфори и други артефакти свидетелстват за историята и начина на живот на ранновизантийските крепости на нос Акра (IV – VI в. сл. Хр) и на нос Хрисосотира (VI в. пр. Хр – XIV в. сл. Хр.). Интерес представлява богатата колекция от каменни котви, оловни щокове, дървени макети на кораби от Античността и Средновековието, свидетелстващи за крайбрежното корабоплаване и активната презморска търговия.

На вторият етаж на музеят е поместена етнографска експозиция "Бит и култура на населението от Крайбрежна Странджа", в която са изложени женски накити, тъкани, традиционно мъжко, женско и детско облекло на представителите от трите основни етнически групи – рупци, тронки и загорци, оформящи пъстрият етнографски облик на района. Представа за основният поминък на населението – земеделие, животновъдство, риболов, както и старинните местни занаяти дават изложените оръдия на труда и занаятчийски инструменти. С архитектурният облик на с. Свети Никола (дн. Черноморец), начина на живот , традициите и обичаите част от духовна култура на местното население запознават богато илюстрираните табла и фотоси. Музеят има за цел да съхрани и представи богатата история и култура на града.

 

Коментари (0)   Посещения: 729  
Хотели близо до Музей Свети Никола

Хотел Бордо
гр. Черноморец

Хотел Нептун
гр. Черноморец

Апартаменти Сънсет
гр. Черноморец

Апартамент в Стария град
гр. Созопол
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти