Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Неделя, 26.05.2019, 01:35  
 Каталог
Музей Свети Никола
Преглед Снимки Карта
гр. Черноморец. Община Созопол. Област Бургас.

Музей Свети Никола в град Черноморец е най–новият обект на територията на община Созопол. Музеят е създаден по Оперативна програма Регионално развитие – 2007 - 2013 г. с направление „ Интеграция на културно – историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на община Созопол. Музеят е официално открит на 23.09.2014 г. Помещава се в нова самостоятелна сграда, разположена в близост до центъра на града.

Музеят се състои от две експозиционни зали, структурирани в две направления – археология и етнография. С древната и слабо позната до настоящият момент древна история на града запознава постоянната тематична изложба – "Черноморец – хилядолетното начало", в която са представени керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда, открити при разкопки на праисторическото селище в м. Аклади – VI – IV хил.прХр. Археологически находки (бронзови монети, керамични съдове, амфори и други артефакти свидетелстват за историята и начина на живот на ранновизантийските крепости на нос Акра (IV – VI в. сл. Хр) и на нос Хрисосотира (VI в. пр. Хр – XIV в. сл. Хр.). Интерес представлява богатата колекция от каменни котви, оловни щокове, дървени макети на кораби от Античността и Средновековието, свидетелстващи за крайбрежното корабоплаване и активната презморска търговия.

На вторият етаж на музеят е поместена етнографска експозиция "Бит и култура на населението от Крайбрежна Странджа", в която са изложени женски накити, тъкани, традиционно мъжко, женско и детско облекло на представителите от трите основни етнически групи – рупци, тронки и загорци, оформящи пъстрият етнографски облик на района. Представа за основният поминък на населението – земеделие, животновъдство, риболов, както и старинните местни занаяти дават изложените оръдия на труда и занаятчийски инструменти. С архитектурният облик на с. Свети Никола (дн. Черноморец), начина на живот , традициите и обичаите част от духовна култура на местното население запознават богато илюстрираните табла и фотоси. Музеят има за цел да съхрани и представи богатата история и култура на града.

 

Коментари (0)   Посещения: 522  
Хотели близо до Музей Свети Никола

Хотел Нептун
гр. Черноморец

Апартаменти Сънсет
гр. Черноморец

Хотел Бордо
гр. Черноморец

Созопол Дриймс - Лято
гр. Созопол
 Хотели в България
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти