Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Неделя, 26.05.2019, 01:23  
 Каталог
Абритус
Преглед Снимки Карта
гр. Разград. Община Разград. Област Разград.

Абритус е антично римско селище с крепостни стени, чиито останки се намират край град Разград. Селището Абритус е било обитаемо от II до IV век. То е сред Стоте национални туристически обекта на България.

Римската крепост Абритус е построена върху ранно тракийско селище към края на 1 в. или първата половина на 2 в. В последствие на това място се появява и римски град. Преформиране на римския кастел в град, започнало през началото на 3 в. Статус на град получавало това селище, което имало обществени здания, форум, езически храмове, правоъгълно застрояване, амфитеатър, театър, обществени бани, пазар, градски врати, водопровод, крепост и добри пътища. В Абритус водата се е докарвала по водопровод, а водоизточникът е бил на 7 км от града. В Абритус посочената структура се оформя напълно края на 3 в. с площ 15 хектара. Това се разбира от надгробен надпис, открит в Аквилея, Северна Италия.

Късноантичният Абритус е построен върху неизвестно по име тракийско поселение отпреди V в. пр. Хр. За това свидетелстват археологически находки като глинени съдове и бронзови монети с лика на Филип II Македонски (382 – 336 г. пр. Хр.) и Александър III Велики, като и от времето на Севт III (330 – 300 г. пр. Хр.), а също така и бронзова монета от Одесос (III-II в. пр. Хр.).

 

Коментари (0)   Посещения: 519  
Хотели близо до Абритус

Комплекс Тифани
гр. Разград

Ваканционен СПА комплекс Островче
с. Островче
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти