Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 28.06.2022, 14:41  
 Каталог
Абритус
Преглед Снимки Карта
гр. Разград. Община Разград. Област Разград.

Абритус е антично римско селище с крепостни стени, чиито останки се намират край град Разград. Селището Абритус е било обитаемо от II до IV век. То е сред Стоте национални туристически обекта на България.

Римската крепост Абритус е построена върху ранно тракийско селище към края на 1 в. или първата половина на 2 в. В последствие на това място се появява и римски град. Преформиране на римския кастел в град, започнало през началото на 3 в. Статус на град получавало това селище, което имало обществени здания, форум, езически храмове, правоъгълно застрояване, амфитеатър, театър, обществени бани, пазар, градски врати, водопровод, крепост и добри пътища. В Абритус водата се е докарвала по водопровод, а водоизточникът е бил на 7 км от града. В Абритус посочената структура се оформя напълно края на 3 в. с площ 15 хектара. Това се разбира от надгробен надпис, открит в Аквилея, Северна Италия.

Късноантичният Абритус е построен върху неизвестно по име тракийско поселение отпреди V в. пр. Хр. За това свидетелстват археологически находки като глинени съдове и бронзови монети с лика на Филип II Македонски (382 – 336 г. пр. Хр.) и Александър III Велики, като и от времето на Севт III (330 – 300 г. пр. Хр.), а също така и бронзова монета от Одесос (III-II в. пр. Хр.).

 

Коментари (0)   Посещения: 781  
Хотели близо до Абритус

Комплекс Тифани
гр. Разград

Ваканционен СПА комплекс Островче
с. Островче
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти