Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Петък, 21.01.2022, 04:04  
 Каталог
Панорама Плевенска епопея
Преглед Снимки Карта
гр. Плевен. Община Плевен. Област Плевен.

Панорама Плевенска епопея представлява паметник, създаден е в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от османско робство. Това е най-величественият паметник на българската и руската бойна слава и на българо-руската дружба. Панорамата “Плевенска епопея 1877 г.” е изградена в град Плевен, в района на Скобелевия парк-музей, където по време на третия щурм за Плевен се водят едни от най-кръвопролитните сражения.

При създаването на комплекса голяма помощ оказва някогашния СССР с осигуряването на технически средства и оборудване. Платното за Панорамата е изтъкано в Сурския текстилен комбинат. Автори на проекта са талантливите архитекти Иво Петров и Пламена Цачева заедно с проектантски екип от 14 души.

Архитектурното тяло на Панорамата е сякаш повдигнато върху четири щика. Щиковете носят четири хоризонтално разположени пръстена, три от които напомнят на посетителя трите щурма на Плевен, за трите гребена на Зелените възвишения, където се водят боевете при третия щурм. Четвъртият пръстен символизира блокадата на Плевен.

Изображенията върху платната пренасят посетителите в недалечната 1877 г. и ги прави съпричастни на боевете по това време. От две зрителни площадки на покрива на панорамата могат да се наблюдават исторически места в града: Мъртвата долина, редутите Кованлък и Исса ага, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения.

 

Коментари (0)   Посещения: 5474  
Хотели близо до Панорама Плевенска епопея

Арт Хотел Галерия
гр. Плевен

Вила Кайлъка
гр. Плевен

Хотел Балкан
гр. Плевен

Семеен хотел Тачев
гр. Червен Бряг
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти