Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 17.06.2019, 22:56  
 Каталог
Асенова крепост
Преглед Снимки Карта
гр. Асеновград. Община Асеновград. Област Пловдив.

Асеновата крепост се намира на 3 км. Асеновград. Крепостта е изградена на трудно достъпен скалист връх над река Асеница. Най-ранните находки от археологически разкопки са от 5-4 в. пр. Хр. и свидетелстват за построено от траките укрепление на това място. По-късно местността е обитавана от римляни, византийци и българи.

По времето на траките крепостта е играла важна роля в отбраняването на проход, свързващ териториите на древна Тракия с Беломорието. Византийският император Юстиниян пък издига на това място висока крепост с цел да спре вражеските набези от север. След многократни нападения и битки, крепостта продължава да стои изправена. През ранното Средновековие Източните Родопи са в пределите на първата Българска държава, а крепостните стени охраняват териториите й от чужди нашественици. В региона е съществувал средновековния град Стенимахос. През 13 век, след като разширява територията на България до три морета – Бяло, Черно и Адриатическо, българският цар Иван Асен II заздравява и достроява крепостта. Мащабното строителство е увековечено от осемредов надпис на български език над нейния вход. Издълбаното върху скалата послание става причина крепостта да бъде наречена Асенова, а близкият съвременен град - Асеновград. От тази епоха датира и съвременният облик на крепостта.

Външна крепостна стена е добре запазена. Тя е с височина до 3 метра и дебелина 2 м. Ясно личат и следите от разположената на най-високото място цитадела с вътрешна кула. В мирно време тя е служела за жилище на управителя, а по време на война е била използвана като наблюдателница и сигурно убежище от врага. Могат да се проследят и очертанията на водохранилищата, чиито стени са били облицовани с керамични парчета.

Най-голямата забележителност на Асеновата крепост е средновековният християнски храм „Св. Богородица Петричка”. Еднокорабната куполна черква е била изградена през 13 век по нареждане на цар Иван Асен II. Кулата на храма е служела едновременно за камбанария и наблюдателница. Самата църква е двуетажна, като първият етаж, според първоначалния замисъл на строителите, е бил предвиден за крипта. Същинският църковен етаж е вторият. Той е изграден със специално дялани и рязани бигорови блокове. Външната фасада е разчленена на слепи арки. Интересен е естественият каменен иконостас, характерен за средновековното българско църковно изкуство и предшестващ разпространените през Възраждането дървени иконостаси. Част от вътрешната украса на църквата обаче е унищожена. По време на силното земетресение през 1928 г. куполът й рухва, оставяйки безценните й стенописи на произвола на суровия планински климат. По-късно е реставрирана, благодарение на което до наши дни са оцелели някои великолепни фрагменти от стенописи, датиращи от 14-ти век. Това всъщност е вторият стенописен слой. Първият е бил нанесен през 13 век, по време на строителството на храма.

От началото на 90-те години на 20-ти век църквата функционира и като православен храм. В нея се провеждат служби, свързани най-често с кръщенета и венчавки. През останалото време крепостта и църквата са отворени за посетители. На тяхно разположение има екскурзовод, който ги запознава с превратното минало на тази пропита с история педя земя. Асеновата крепсот се посещава от близо 70 хиляди туристи годишно.

 

Коментари (0)   Посещения: 4032  
Хотели близо до Асенова крепост

Хотел Колор
гр. Асеновград

Комплекс Еверест
с. Червен

Къща за гости Родопска приказка
с. Сини връх

Хотел Авион
гр. Пловдив
 Хотели в България
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти