Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 22.01.2022, 16:43  
 Каталог
Асенова крепост
Преглед Снимки Карта
гр. Асеновград. Община Асеновград. Област Пловдив.

Асеновата крепост се намира на 3 км. Асеновград. Крепостта е изградена на трудно достъпен скалист връх над река Асеница. Най-ранните находки от археологически разкопки са от 5-4 в. пр. Хр. и свидетелстват за построено от траките укрепление на това място. По-късно местността е обитавана от римляни, византийци и българи.

По времето на траките крепостта е играла важна роля в отбраняването на проход, свързващ териториите на древна Тракия с Беломорието. Византийският император Юстиниян пък издига на това място висока крепост с цел да спре вражеските набези от север. След многократни нападения и битки, крепостта продължава да стои изправена. През ранното Средновековие Източните Родопи са в пределите на първата Българска държава, а крепостните стени охраняват териториите й от чужди нашественици. В региона е съществувал средновековния град Стенимахос. През 13 век, след като разширява територията на България до три морета – Бяло, Черно и Адриатическо, българският цар Иван Асен II заздравява и достроява крепостта. Мащабното строителство е увековечено от осемредов надпис на български език над нейния вход. Издълбаното върху скалата послание става причина крепостта да бъде наречена Асенова, а близкият съвременен град - Асеновград. От тази епоха датира и съвременният облик на крепостта.

Външна крепостна стена е добре запазена. Тя е с височина до 3 метра и дебелина 2 м. Ясно личат и следите от разположената на най-високото място цитадела с вътрешна кула. В мирно време тя е служела за жилище на управителя, а по време на война е била използвана като наблюдателница и сигурно убежище от врага. Могат да се проследят и очертанията на водохранилищата, чиито стени са били облицовани с керамични парчета.

Най-голямата забележителност на Асеновата крепост е средновековният християнски храм „Св. Богородица Петричка”. Еднокорабната куполна черква е била изградена през 13 век по нареждане на цар Иван Асен II. Кулата на храма е служела едновременно за камбанария и наблюдателница. Самата църква е двуетажна, като първият етаж, според първоначалния замисъл на строителите, е бил предвиден за крипта. Същинският църковен етаж е вторият. Той е изграден със специално дялани и рязани бигорови блокове. Външната фасада е разчленена на слепи арки. Интересен е естественият каменен иконостас, характерен за средновековното българско църковно изкуство и предшестващ разпространените през Възраждането дървени иконостаси. Част от вътрешната украса на църквата обаче е унищожена. По време на силното земетресение през 1928 г. куполът й рухва, оставяйки безценните й стенописи на произвола на суровия планински климат. По-късно е реставрирана, благодарение на което до наши дни са оцелели някои великолепни фрагменти от стенописи, датиращи от 14-ти век. Това всъщност е вторият стенописен слой. Първият е бил нанесен през 13 век, по време на строителството на храма.

От началото на 90-те години на 20-ти век църквата функционира и като православен храм. В нея се провеждат служби, свързани най-често с кръщенета и венчавки. През останалото време крепостта и църквата са отворени за посетители. На тяхно разположение има екскурзовод, който ги запознава с превратното минало на тази пропита с история педя земя. Асеновата крепсот се посещава от близо 70 хиляди туристи годишно.

 

Коментари (0)   Посещения: 4212  
Хотели близо до Асенова крепост

Хотел Колор
гр. Асеновград

Къща за гости Родопска приказка
с. Сини връх

Комплекс Еверест
с. Червен

Вила Нов дом
гр. Калофер
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти