Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Петък, 24.11.2017, 13:09  
 Каталог
Крепост Царевец
Преглед Снимки Карта
гр. В. Търново. Община В. Търново. Област В. Търново.

Крепостта Царевец се намира в живописния град Велико Търново. Тя се издига на мястото си още от времето на Второто българско царство (1185-1393г.), и е била главна крепост на старата българска столица. В средновековна България вътрешностите на крепостните стени са били изцяло застроени с жилищни сгради, занаятчийски работилници и многобройни църкви и манастири, обособени в квартали. При разкопки са открити повече от 400 жилищни сгради, над 22 църкви и 4 манастирски комплекса.

Селище на това място е имало още през късния халколит (4200 г.пр.Хр.). То продължава своето развитие през бронзовата епоха (ІV-ІІ пр.Хр.) и желязната епоха (ХІІІ-І пр.Хр.), когато негови обитатели са траките. През V-VІІ век на мястото на тракийското селище се намира Зикидева - най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия. След това селището е унищожено по време на аваро-славянските нашествия през VІІ в.

През ІХ в. на това място се появява старобългарско селище. През ХІІ в. започва изграждането на крепостта, запазена и до днес. Крепостта има три входа, като главният вход се намира в най-западнита част на хълма. В централната част е разположен Дворцовия комплекс, който представлява сбор от постройки, обграден от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа, от север и юг. Включва Тронна зала, Дворцова църква и царски покои.

Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930 г и е завършена през 1981 г в чест на 1300 години от създаването на българската държава. Там са царували царете Петър, Асен, Калоян и Иван Асен ІІ.

В момента на крепостта се провежда шоу включващо драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани. Шоуто разказва славната и трагична история на Второто Българско Царство. Представени са моменти от българската история, битките срещу османските орди, годините на турското иго, революционното движение и Освобожданието.

 

Коментари (0)   Посещения: 6852  
Хотели близо до Крепост Царевец

Семеен хотел Централ
гр. В. Търново

Хотел Конкорд
гр. В. Търново

Хотел Елена
гр. В. Търново

Хотел Алегро
гр. В. Търново
 Хотели в България
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти