Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 17.06.2019, 23:10  
 Каталог
Крепост Баба Вида
Преглед Снимки Карта
гр. Видин. Община Видин. Област Видин.

Крепостта Баба Вида се намира на брега на р. Дунав в североизточната част на град Видин. Тя е единствената изцяло запазена средновековен крепост в България. Крепостта е на повече от 2000 години и е била едновременно отбранително съоръжение и владетелски замък. На това място са били съсредоточени още от древността отбранителните съоръжения на града.

Крепостта е била многократно нападана, възстановявана и разширявана. Условно историята на крепостта може да се раздели на три главни строителни периоди: античен – 1 – 5 в., български – 10 – 15 в., османски – 15 – 19 в. През годините на 20 в. крепостта е реставрирана. Основният план на крепостта никога не е преминавал през особено значителни промени.

Крепостта заема площ 9,5 дка, обиколен със защитен ров с ширина 12 и дълбочина 6 м. Крепостта има приблизително квадратна форма. Ъглиге и са ориентирани по четирите посоки на света. Има две стени – вътрешната и външна. Вътрешната е висока, с дебелина 2,2 м. и с 9 кули. Външната стена е по-ниска, свързана с 2 кули. Стените са изградени от тухли и камъни, споени с хоросан. По стените и до днес са запазени тухлени пояси, слепи аркирани ниши и различни геометрични фигури. Към вътрешната стена са застроени и прикрепени засводени помещения, които обкръжават малък вътрешен двор. Тази част се ползвала за жилища, като помещенията са разположени на два етажа.

Крепостта Баба Вида е достъпна само от входната кула, която е разположена на север. До нея се е стигало по дървен подвижен мост, минаващ над рова запълнен с вода от реката. В момента мостът е каменен. През средновековиете във вътрешния двор е имало еднокорабна църква, сграда с масивен градеж и двуделна паянтова постройка. Тези градежи са били заменени от складове и караули в края на 17 и началото на 18 в.

Преди изграждането на крепостта Баба Вида на това място се е намирала античната крепост Бонония. Преди това тук е съществувало тракийско селище в началото на 1 в. От Бонония най-добре се е съхранила североизточната ъглова кула. По-късно тя е вградена в основите на сегашната крепост.

От началото на средновековния период през 10 в. е запазен големият югоизточен бастион. Превръщането на средновековното укрепление в крепост е станало още при първите владетели на Бдинското княжество. Окончателното разширение е при цар Иван Срацимир, чието име е свързано с главната кула на замъка. Външните зидове на замъка също са от средновековния строителен период.

От 17 в. замъкът изпълнява само защитни функции. Той е бил отново преустроен в края на 17 и началото на 18 в., когато появата на огнестрелното оръжие поставя нови изисквания към този род съоръжения.

Крепостта Баба Вида впечатлява всеки посетител и го връща в една далечна и различна епоха. Преживяла много битки през хилядолетното си съществуване, днес крепостта е един от най-внушителните български паметници от средновековието.

 

Коментари (1)   Посещения: 4788  
Хотели близо до Крепост Баба Вида

Хотел Микс
гр. Видин

Хотел Тангра
гр. Видин

Семеен хотел Ангелов хан
гр. Видин

Къща за гости Кесъл Котидж
гр. Белоградчик
 Хотели в България
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти