Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 30.11.2021, 17:37  
 Каталог
Крепост Кракра
Преглед Снимки Карта
гр. Перник. Община Перник. Област Перник.

Средновековната крепост Кракра е разположена на скалисто плато близо до град Перник. Крепостта е била една от големите български крепости, а мястото и е било с голямо стратегическо значение. Свързва се с името на войводата Кракра, който е водил военни действия срещу Византийската империя.

Кракра е бил виден болярин и владетел на града и 35 крепости в района по времето на българския цар Самуил. Крепостта се прочува, когато в края на 10 и началото на 11 век, центърът на военните действия между България и Византия се премества в западните български земи и Средец става обект на няколко нападения от войските на император Василий II. След края на 13 в крепостта е изоставена и не е използвана.

Крепостта е създадена след 809 г., когато хан Крум присъединява към българските земи териториите на днешна София и околностите. Стените на крепостта Кракра ограждат около 50 декара, а самото ограждение е имало дължина от близо 800 метра. Археологически проучвания показват, че преди построяването на крепостта, на това място е съществувало тракийско селище.

 

Коментари (0)   Посещения: 4579  
Хотели близо до Крепост Кракра

Хотел Струма
гр. Перник

Хотел Елит
гр. Перник

Почивна станция Рударци
с. Рударци

Вила Елена
с. Лобош
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти