Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 17.10.2017, 23:16  
 Каталог
Музей на солта
Преглед Снимки Карта
гр. Поморие. Община Поморие. Област Бургас.

В град Поморие е изграден музей на солта, където може да се види как се произвежда морска сол. Музеят е открит на 7 септември 2002 г. Създаден е със средства от програма “Фар” на Европейския съюз. Музеят е единственият по рода си в България и в Източна Европа. Морската сол се произвежда чрез слънчево изпарение на морска вода. В населеното място този процес се е извършвал още в древността, когато името градът се е казвал Анхиало. Според българските историци, солниците са съществували още от около V век пр. Хр. Технологията за производството на слота се е предавала от поколение на поколение.

Музеят се състои от експозиционна зала и действащи солници. Тук може да се види уникална колекция от снимки от началото на миналия век, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Музеят също разполага с интересни видеофилми, които могат да се видят с помощта на съвременна техника. В музея се предлагат сувенири, брошури и др. Посетителите могат да видят в действие всички технологични операции от производството на сол. Могат да разговарят лично със соларите и да усетят запазената автентична атмосфера.

 

Коментари (0)   Посещения: 3776  
Хотели близо до Музей на солта

Семеен хотел Шуплев
гр. Поморие

Апартамент почивка в Поморие
гр. Поморие

Апарткомплекс Блу Бей Палас
гр. Поморие

Гранд хотел Поморие
гр. Поморие
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Времето
София 26° Варна 24°
Пловдив 26° Бургас 27°
Русе 24° Плевен 23°
Ст. Загора 26° В. Търново 25.8°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти