Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 18.09.2021, 04:42  
 Каталог
Ждрелото на река Ерма (Тръснко ждрело)
Преглед Снимки Карта
гр. Трън. Община Трън. Област Перник.

Ждрелото на река Ерма е разположено в планински район по поречието на реката. Намира се близо до град Трън и е още известно с името Трънско ждрело. То е резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика. На дължина достига около 100 м., а ширината на най-тясната част е около 5 м. От двете страни на ждрелото се намират върх Жилав камък и връх Църквището. Представляват куполовидни скални масиви с височина около 150-200 м и са удобен обект за алпинистите с няколко алпийски маршрута за катерене с различна трудност.

Има изграден мост над реката, от която може да се наблюдава природната забележителност. През ждрелото край Трън е прокарана екопътека, която дава чудесна възможност да се опознае района. Тя е с дължина 13 км и за преминаването и са необходими около 8 часа. Разположението на пътеката е във височинен диапазон от 600 до 1000 м. Маршрута на пътеката върви по поречието на река Ерма, минава покрай хижа "Ерма" на север и стига до село Ломница, където табела указва началото на екопътеката.

 

Коментари (0)   Посещения: 4737  
Хотели близо до Ждрелото на река Ерма (Тръснко ждрело)

Вила Елена
с. Лобош

Почивна станция Рударци
с. Рударци

Хотел Елит
гр. Перник

Хотел Струма
гр. Перник
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти