Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Петък, 21.01.2022, 04:34  
 Каталог
Връх Ботев
Преглед Снимки Карта
гр. Карлово. Община Карлово. Област Пловдив.

Връх Ботев е с надморска височина 2376 м и е най-високият в Стара планина. Намира се в землището на община Карлово. Преди 1950 г се е наричал Юмрукчал. Върхът се намира в Централна Стара планина. Той представлява обширно пасище с гранитна основа, страдащо от значителна ерозия, причинена от мащабното строителство и полагането на множество кабелни трасета. На връх Ботев има метеорологична станция. Също е изградена телевизионна кула, открита през 1966 г. Тя покрива с телевизионен и радио сигнал над 65% от територията на България.

Най-краткият маршрут за изкачване на върха е от юг с начална точка хижа Рай. Онема около 2-3 часа, минава се по така наречената Тарзанова пътека. Други възможности за изкачване са от хижа Плевен с преход от 3-4 часа, от хижа Тъжа с поход от 4-5 часа, и от хижа Васил Левски за 3-4 часа. Върха може да се посети и по няколко туристически маршрута. От запад към върха по билото минава маршрут, който започва от хижа Добрила и следв вододелното било на Троянско-Калоферската планина. Трудността му е от степен IV B. Не се препоръчва за използване през зимата, защото е лавиноопасен. При хубаво време и добра видимост, се разкриват уникални гледки. Връх Ботев е част и от прехода Ком - Емине, който представлява край на международния туристически маршрут Е3.

Южните склонове на върха са силно наклонени и на места има отвесни скали, които са подходящи за катерене. В местността се намира най-високият водопад в България и на Балканския полуостров - Райското пръскало. Водопадът се захранва от снежни преспи, намиращи се под връх Ботев.

Връхът се намира на територията на резерват Джендема. В него се срещат много ендемични видове, уникални по рода си и разпространени единствено на територията на резервата.

Връх Ботев е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. Има печат в метеорологичната станция на върха.

 

Коментари (0)   Посещения: 6001  
Хотели близо до Връх Ботев

Хотелски апартамент Тиморчо
гр. Карлово

Хотел Стара Планина
гр. Калофер

Хотел Мания
гр. Калофер

Хотел Цуцова къща
гр. Калофер
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти