Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 17.06.2019, 23:02  
 Каталог
Връх Ботев
Преглед Снимки Карта
гр. Карлово. Община Карлово. Област Пловдив.

Връх Ботев е с надморска височина 2376 м и е най-високият в Стара планина. Намира се в землището на община Карлово. Преди 1950 г се е наричал Юмрукчал. Върхът се намира в Централна Стара планина. Той представлява обширно пасище с гранитна основа, страдащо от значителна ерозия, причинена от мащабното строителство и полагането на множество кабелни трасета. На връх Ботев има метеорологична станция. Също е изградена телевизионна кула, открита през 1966 г. Тя покрива с телевизионен и радио сигнал над 65% от територията на България.

Най-краткият маршрут за изкачване на върха е от юг с начална точка хижа Рай. Онема около 2-3 часа, минава се по така наречената Тарзанова пътека. Други възможности за изкачване са от хижа Плевен с преход от 3-4 часа, от хижа Тъжа с поход от 4-5 часа, и от хижа Васил Левски за 3-4 часа. Върха може да се посети и по няколко туристически маршрута. От запад към върха по билото минава маршрут, който започва от хижа Добрила и следв вододелното било на Троянско-Калоферската планина. Трудността му е от степен IV B. Не се препоръчва за използване през зимата, защото е лавиноопасен. При хубаво време и добра видимост, се разкриват уникални гледки. Връх Ботев е част и от прехода Ком - Емине, който представлява край на международния туристически маршрут Е3.

Южните склонове на върха са силно наклонени и на места има отвесни скали, които са подходящи за катерене. В местността се намира най-високият водопад в България и на Балканския полуостров - Райското пръскало. Водопадът се захранва от снежни преспи, намиращи се под връх Ботев.

Връхът се намира на територията на резерват Джендема. В него се срещат много ендемични видове, уникални по рода си и разпространени единствено на територията на резервата.

Връх Ботев е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. Има печат в метеорологичната станция на върха.

 

Коментари (0)   Посещения: 5495  
Хотели близо до Връх Ботев

Хотелски апартамент Тиморчо
гр. Карлово

Хотел Мания
гр. Калофер

Хотел Стара Планина
гр. Калофер

Вила Нов дом
гр. Калофер
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти