Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 22.01.2022, 17:04  
 Каталог
Чудните мостове
Преглед Снимки Карта
с. Забърдо. Община Чепеларе. Област Смолян.

Чудните мостове са една от най-красивите природни забележителности в Родопите. Намира се на 4 км от село Забърдо, община Чепеларе, и на около 70 км от Пловдив. По Чудните мостове минава пешеходен път от село Орехово за село Забърдо.

Според стара легенда Чудните мостове са създадени от изгнилите кости на голям змей. Легендата разказва, че змеят тормозил пастирите в селото. Те се чудили как да го надвият и изпратили срещу него едно магаре натоварено със запален прахан. Змеят глътнал магарето заедно с праханта, която се разгарила в него. Змеят обезумял и се пъхнал в малка пролука в земята и я разширил. След години, когато костите на змея изгнили, останали огромните сводести мостове.

Река Дълбок дол минава под мостовете и е образува воден тунел. Таванът на тунела се е срутил, а от останалите части са се оформили огромните скални сводове. Най-големият от мостовете е висок 70 метра. На сто метра по-надолу по течението на реката се намира средният мост, който е с височина 23 метра. Ако решите да преминете по него е добре да внимавате. В източния си край мостът рязко се снижава в карстова пропаст където попадат водите на реката. На около километър и половина по-надолу от Средния се намира Долният скален мост.

Пътят до Чудните мостове е достъпен целогодишно, на близо се намира хижа Чудните мостове.

За контакти:
тел. 030517 386 - село Забърдо

 

Коментари (0)   Посещения: 14304  
Хотели близо до Чудните мостове

Къща за гости Дора
гр. Чепеларе

Хотел Свети Георги
гр. Чепеларе

Къща за гости Орехово
с. Орехово

Хотел Елица
к.к. Пампорово
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти