Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 27.06.2022, 11:01  
 Каталог
Гложенски манастир
Преглед Снимки Карта
с. Гложене. Община Тетевен. Област Ловеч.

Гложенският манастир "Свети Великомъченик Георги Победоносец" се намира на 3 км от село Гложене и на 12 км от град Тетевен. Той е един от най-интересните и живописни старопланински манастири, закътан в пазвите на планината. Манастирът се намира на 870 метра надморска височина. Като един замък той е кацнала на висока каменна тераса, над стръмни отвесни скали. Манастирът се състои се от черква и жилищни сгради, които я обграждат и образуват около черквата затворен отвсякъде двор.

Манастирът е основан през 1230г. от княз Георги Глож. Той със своята войска участва в битката при Клокотница и помага на българския цар Иван Асен II да разгроми византийския император Теодор Комнин. В знак на благодарност българският владетел му разрешава да се засели с хората си по тези земи. Основава селище, което и до ден днешен носи името Гложене. Тук е била намерена чудотворната икона на “Свети Великомъченик Георги Победоносец”, която била изчезнала от Киев. Княз Георги Глож решил, че на това място трябва да бъде построен манастир. Той съществувал без да е превземан и опожаряван до 20-ти век. За да избегнат посегателствата на турците, монасите издигнали своя обител на високата, труднодостъпна скална тераса.

Развалините на първите постройки на манастира и до ден днешен се виждат в местността, която се намира в подножието на скалата, върху която е разположен сегашната божия обител. При разчистване на руйните на старата черква до подпрозорния камък на олтара, в основите на каменния зид на самия ръб на скалата са намерени корени на дряново дърво и десет позлатени копчета. Предполага се, че тези копчета са били на княз Георги Глож. Това са безспорни доказателства, че тази легенда е историческа истина.

Гложенският манастир развива голяма просветна дейност в края на 18 и началото на 19 век. Тогава тук е бил един от големите културни центрове в областта. Под негово ръководство и с негови средства в близкото село Малък извор се създават метох и килийно училище. От манастира има много писмените паметници. Такива са едно киевско-печорско евангелие от 1716 г. и редица месецослови, пролози, жития на светии, кондики и други, между които и два бронзови печата.

Манастирът е ущетен от две земетресения през 1904 и 1913 година. През 1928 година при силното Чирпанско земетресение каменната църква, просъществувала над 700 години, напълно бива разрушена.

В Гложенския манастир има и музей на Васил Друмев - митрополит на Търново. Той произнася проповед против католицизма, като защитава православието. Затова е осъден на вечно заточение в Гложенския манастир от тогавашния княз Фердинант, който е бил католик. В килия в манастира той прекарва 15 месеца като му давали само солена риба и вода. Това влошило здравословното му състояние. Килията му е превърната в музей. При падането на правителството свършва и заточението на Васил Друмев. След това той отново е възстановен за митрополит на Търново, но предвид здравословното му състояние живее само 7 години. След като умира е погребан в катедралата в Царевец, където мощите му се намират и в момента.

 

Коментари (0)   Посещения: 5454  
Хотели близо до Гложенски манастир

Хотел Арго
с. Рибарица

Вили Цветанови Двори
с. Рибарица

Вили Уикенд
с. Рибарица

Вила Вит
с. Рибарица
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти