Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 30.11.2021, 17:23  
 Каталог
Роженски манастир
Преглед Снимки Карта
с. Рожен. Община Сандански. Област Благоевград.

Роженският Манастир се намира в ниската част на Пирин, на около 1 км югозападно от село Рожен и на около 2,5 км североизточно от град Мелник. Той един от няколкото добре запазени средновековни български манастира и енай-големият манастир в Пиринска Македония.

Манастирът е създаден през 890 г. Църквата на манастира е кръстена Свето Рождество Богородично и в последствие дава името си на близкото село Рожен. По време на царуването на цар Калоян (1197-1207), към манастира са построени няколко нови сгради. През 17 в. той бива опожарен, но в началото на 18 в. е възстановени с финансовата помощ на българи от региона. От този период датират и повечето от стенописите. Манастирът достига своя апогей през 19 в, когато става регионален духовен център и придобива много земи.

Манастирският комплекс се състои от църква, параклис – костница, стопански и жилищни сгради. Дворът му е ограден с жилищни постройки и висок зид. Църквата представлява трикорабен, триапсиден, безкуполен храм, с двуделен притвор. Северният дял на притвора е оформен като параклис, посветен на Св. Св. Козма и Дамян. В него се намира забележителният с реализма си ктиторски портрет на Мелания монахиня от 1732 г.

Двуетажният параклис-костница "Рождество на Св. Йоан Кръстител е построен през 1597 г. Стенописите в параклиса са от 1662 г. На около 200 метра източно е черквата "Св. Св. Кирил и Методий", построена през 1914 г., за да обслужва българите, които не били допускани в манастира, докато е бил в гръцко владение. Инициативата за построяването й е на Яне Сандански, чийто гроб днес се намира пред черковната апсида.

Роженският манастир е известен със своите дърворезбовани иконостаси и стъклописи. Роженският манастир, както много други има чудотворна икона на Дева Мария, която се съхранява в параклиса на „Св.Св. Козма и Дамян”. На поклонение в манастира е идвал и Св. Иван Рилски.

Днес Роженският манастир е отворен за посетители през цялата година. Не предлага настаняване и храна, но само на 500 метра надолу по пътя има мотел и ресторант, а разположеният само на 3 км Мелник е популярна туристическа дестинация. Празникът на Роженския манастир е на 8-ми Септември - Рождество Богородично (Малка Богородица). Тогава се събират хора от цялата страна, за да се повеселят и да участват в тържествата.

 

Коментари (0)   Посещения: 8343  
Хотели близо до Роженски манастир

Семеен хотел Аджев хан
гр. Сандански

Kъща за гости Керемидчиева къща
гр. Сандански

Хотел Анели
гр. Сандански

Сънрайз Парк и Спа комплекс
гр. Банско
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти