Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 22.01.2022, 16:19  
 Каталог
Триградско ждрело
Преглед Снимки Карта
с. Триград. Община Девин. Област Смолян.

Триградско ждрело се намира по поречието на река Триградска, близо до село Триград, община Девин. Ждрелото се намира на 1450 надморска височина и дължината му е 7 км. От двете страни на реката се издигат отвесни скали с височина до 250 метра, които образуват пролома.

Една от забележителностите на Триградското ждрело е пропастната пещера “Дяволското гърло”. Друга забележителност е “Харамийската” пещера. Тя е в източната страна на отвесните скали. На 8 км се намира и „Ягодинската“ пещера, която е и най- дългата в Родопите. Влизането в тези две пещери е разрешено само с водачи и специална екипировка.

Регионът на Триградското ждрело е обявен за защитена територия. В местността “Чаирите”, има шест наклонени свлачищни езера. Скалите на Триградското ждрело се обитават от над 10 вида редки птици.

В района са правени много археологически разкопки. От находки се вижда, че тук някога е имало пещерни жилища и тракийски некрополи.

 

Коментари (0)   Посещения: 4655  
Хотели близо до Триградско ждрело

Вила Орлово око
с. Триград

Къща Сакалиеви
с. Триград

Вила за гости "Радост"
с. Триград

Комплекс Пампорово Вилидж
к.к. Пампорово
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти