Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 22.01.2022, 16:58  
 Каталог
Етнографски комплекс Кулата
Преглед Снимки Карта
гр. Казанлък. Община Казанлък. Област Ст. Загора.

Етнографският комплекс "Кулата" се намира в най-старата част на Казанлък. Разположен е на калдъръмената улицa Мирска в квартал Кулата. Комплексът е реставриран и открит през 1976г. Той ни пренася във времето на богатата и неповторима култура от българското Възрождение. Тук могат да се видят автентични майстори, като бакърджии, лютиерите, златари и други.

В комплекса се влиза през широка врата. Още с влизането посетителите се озовават в море от здравец и невени. Сред храсти и дървета е скътана селската къща. Тя е едноетажна, асиметрична в архитектурно и експозиционно отношение носи белезите на подбалкански тип къщи от края на 18 и началото на 19 век. Функционалност и практичност са събрани в двете стаи - соба и кухня.

По каменна пътека се стига до селскостопански навес. В него са събрани предмети, необходими при примитивна обработка на земята. Надолу през малка порта се стига до омаята на стария Казанлък. Сред просторната терасовидна градина с чемширите и трендафилите се намира Хаджиеновата къща. Тя е построена в средата на 19 век от тревненски майстори. По архитектурни белези се отнася към градския тип къщи. Първото ниво се състои от две работни помещения и мазе. Вторият етаж е с открит голям чардак с кьошк, около който са трите стаи - кухня с килер, спалня и гостна. Този дом е принадлежал на средно заможни за времето си розопроизводители. По тази причина в дъното на двора е експонирана примитивна гюлпаната.

Всичко наоколо се изпълва с мириса на Казанлъшката маслодайна роза. Гостите се посрещат с чашка гюлова ракия и розово сладко, с вита българска баница. Тук всеки турист може да закупи сувенири, свързани с дъха на розата, лавандулата, ментата и други етерични култури, а също и творения на народното приложно изкуство.

 

Коментари (0)   Посещения: 6123  
Хотели близо до Етнографски комплекс Кулата

Семеен хотел Мания
гр. Ст. Загора

Къща за гости Свети Георги
с. Тъжа
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти