Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 25.05.2022, 09:09  
 Каталог
Троянски манастир
Преглед Снимки Карта
с. Орешак. Община Троян. Област Ловеч.

Троянският манастир се намира в село Орешак, на около 8 км от град Троян. Манастирът е трети по големина в България. Той е едно от най-големите огнищата на българщината в страната. Води началото си от около 1600 г. Тогава неизвестен българин, монах от Атонския манастир в Света Гора, основава малка дървена църква и няколко тесни жилища за отшелници. Това време е началото на Възрожденския период по българските земи. В началото на XIX в. манастирът се замогва с помощта на дарения от много българи. Започва преустройство и ново изграждане. На мястото на старите постройки майстор Константин от Пещера създава художествен архитектурен ансамбъл във възрожденски дух. В сегашния си вид стенописите и иконите са дело на забележителния възрожденски живописец Захари Христов Зограф, на по малкия му брат - Димитър Зограф и на тревненски майстори.

Изобразявайки в иконите и стенописите българските светци, герои и борци за национална независимост, художниците изразяват националната обособеност и жаждата за свобода на българския народ. Редом с образите на Кирил и Методий, на цар Борис и патриарх Евтимий, посетителят открива и ликовете на Теодосий Търновски, на Иван Рилски, както и на руските светци Борис и Глеб. В прозоречните ниши на църквата заедно със собствения си образ, реалистично, с художествена завършеност и етнографска точност, Захари Зограф е оставил за поколенията образите на ктиторите на манастира. Дърворезба на иконостаса в църквата е забележителна. В манастира има също печатница за щампи и манастирско училище от 1869 г. Те предизвикват изумлението на австрийския пътешественик и художник Феликс Каниц. Всичко това показва изключителната роля, която е играл манастирът през Възраждането. В годините на национално-освободителната борба тук е замръквал неведнъж и Апостола на свободата - Васил Левски. Тук той основава революционен комитет, начело на който застава игуменът хаджи Макарий.

Днес манастирът има хиляди посетители. В манастира се съхранява иконата Богородица Труеручица, която се смята за чудотворна. Xрамовият празник на манастира е на 15 август. Тогава се организира панаир в село Орешак. Празникът събира много хора не само от страната, а и много българи се прибират от чужбина специално за него.

 

Коментари (0)   Посещения: 10279  
Хотели близо до Троянски манастир

Вила Предела
с. Орешак

Хотел Каса Арт
с. Орешак

Къща за гости Орешака
с. Орешак

Вила Тера верде
с. Орешак
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти