Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 25.05.2022, 10:13  
 Каталог
Църква Света Троица
Преглед Снимки Карта
гр. Банско. Община Банско. Област Благоевград.

Църквата Света Троица се намира в старата част на град Банско. Тя е един от символите на града. Църквата е завършена и осветена през 1835 г., а по-късно към нея е изградена голяма кула с камбанария и часовник. Към храмовия комплекс принадлежи и църквата "Преп. Паисий Хилендарски".

Около 1810 г. започва подготовката за изграждане на църквата. Мястото за църквата е дарено от хората в Банско. Строителството също е извършено с дарени средства. По време на турското робство е било трудно да се изгради храм. Редица закони и условия са възпрепятвали това. Църква можело да се строи само на място, където преди това е имало църквище и след издаването на специален ферман от султана. За целта тайно е закопан кръст и икона на избраното място. Молба до султана за изграждане на църквата е изпратена в подходящ момент, когато му се ражда дете, така той склонява да даде своето разрешение. По проект църквата е била голяма. По това време обаче е било забранено да се строят църкви, по-големи от джамиите. За това в църквата се вграждат и турски символи, за да не бъде тя съборена след изграждането. Така на големия камък над централния вход на църквата са изобразени кръст, а от двете му страни полумесец със звезда. След построяването на църквата е издадена заповед за събарянето. Строителите отговорили, че църквата е за всички и има християнски и турски символи. Така църквата е съхранена и до днес.

През 1835 г. сградата е била разрастната тайно от турската власт. Докато турците спяли банскалии работели, за да не се разбира колко голяма ще е основата на храма. В един момент парите от даренията привършват и главния деец на строежа - дядо Лазко, отива в Неврокоп да търси пари от Алтън бей. Когато разбира за какво е дал парите си, той нарежда да доведат при него организатора. Това са последните сведения за него, предполага се, че е задържан и по-късно убит.

Завършен храма Св. Троица представлява трикорабна псевдобазилика, изградена изцяло от камък с дължина 44м., ширина 22м., и височина 12м. Архитектурата на сградата е направена, така че мами окото да изглежда малка, а всъщност не е. Стените на църквата са дебели 110 см в основите, входните врати като сводове и прозорци са изработени от дялани камъни. Конструкцията е от здрави мурови греди, сключени по такъв начин, че и днес удивляват архитектите. Цялата тежест на покрива се носи от 12 колони, които символизират 12-те христови мъченици, колоните са от мура, обвити с въжета, които са напоени обилно с катран. В кулата има спецялно оставено помещение за часовниковия механизъм, който и до днес работи безупречно.

Кулата към църквата също е строена със средства на местното население. Тя е построена напълно самостоятелно в двора на църквата и представлява правилна четириъгълна пирамида без каквито и да било украшения. Тя се издига на 30 м. над града, отворена е от четирите страни с 4 метрови каменни арки, които и дават възможност да се погледне панорамно цялата котловина. Над покрива се издига купол, който е лека ажурена 6-стенна постройка с шест свода, а покривът завършва със красиво изработен муров кръст с позлатен гръмоотвод отгоре.

Църковния двор е обграден от 4 м висок каменен зид, така че нечестивите очи да не виждат какво става вътре. С веротърпимост, отстъпчивост и човещина църквата е запазена и до днес, за да носи радост всем и во веки на всяко сърце, почитащо вяра, старина, традиция и изкуство.

 

Коментари (0)   Посещения: 3901  
Хотели близо до Църква Света Троица

Парк Хотел Гардения
гр. Банско

Кемпински Хотел Гранд Арена
гр. Банско

Хотел Думанов
гр. Банско

Сънрайз Парк и Спа комплекс
гр. Банско
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти