Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 28.06.2022, 15:03  
 Каталог
Палеонтологичен музей - Асеновград
Преглед Снимки Карта
гр. Асеновград. Община Асеновград. Област Пловдив.

Палеонтологичният музей в Асеновград е един от най-интересните и уникални музеи в България. Музеят е основан едва през 1990 г., когато става филиал на Националния Природонаучен Музей към БАН. Той се намира на лесно и достъпно място, в края на града по пътя за Кърджали.

Сбирката и повечето материали, показани в музея, са плод на работата на един невероятен учител по биология - Димитър Ковачев. Благодарение на него и неговите ученици са събрани преобладаващата част от експонатите в музея десетилетия преди неговото откриване в началото на деветдесетте години.

Първият раздел, или въведението, е посветено на простите безгръбначни организми и останките, намерени от тях. Сбирката представя фосили от едноклетъчни към двупластни организми (корали и колониални корали), трипластни животни (охлюви) и т.н.

Веднага след този бърз увод в магията на палеонтологията посетителите се насочват към същинската част на музея и експозициите на различни видове гръбначни животни. В началото има картина, представяща животинските видове, преобладаващи по нашите земи преди 8 милиона години. На картината се виждат носорози, жирафи, газели, диви коне, слонове, тигри. Преди повече от 8 милиона години това са били естествените обитатели на тази територия и останките от кости и вкаменелости в музея, намерени по време на десетките експедиции, го доказват.

Тук е показан и единственият запазен цял скелет от хиена в България. Както и единствената изцяло запазена глава на Саблезъб Тигър. Нарича се така заради големите си предни горни зъби, които са невероятно остри и плоски като сабя, за да разкъсват кожата на слоновете и мастодонтите.

Един от най-значимите за музея и световната наука е единственият в света изцяло запазен скелет на тигър Метаилурус. Това е уникално в световен мащаб откритие и никой друг музей не го притежава. Поради важността на експоната в музея е показано копие на скелета, а оригиналът се пази в хранилище.

В една от витрините може да се видят останки от горна челюст на животно, които са намерни при село Калиманци. Установено е, че това са останки от нов за науката вид и още повече - нов за науката род. Поради това животното, наподобявало мравояд, е наречено Калиманция Булгарика.

Друга гордост на музея е Месопитикус Делсони – един от най-добре запазените екземпляри от този вид в света. През 2003 година самият откривател на този вид американският професор Делсон, на когото е кръстена маймуната, е посетил музея и е признал, че не е виждал по-добре запазен екземпляр.

Сбирката с останки от хоботни бозайници се намира на приземния етаж на музея. Съдържа останки от мастодонти, динотерий (динотериум) и др. Именно тук се намира най-интересният за посетителите експонат, който е с размерите на волейболно игрище - величственият Динотерий. Това е огромно хоботно животно, което е обитавало блатистите райони преди 8 милиона години. Тежало е над 12 тона и е единственото животно с извита надолу долна челюст, както и огромни бивни, които сочат също надолу. Находката, направена от Димитър Ковачев и негови колеги, е уникална в световен мащаб, защото е един от 5-те екземпляра и един от най-пълните и запазени. Целият скелет на животното е бил изкопан в България при село Езерово. Поради уникалността си и този експонат е копие.

 

Коментари (0)   Посещения: 4122  
Хотели близо до Палеонтологичен музей - Асеновград

Хотел Колор
гр. Асеновград

Къща за гости Родопска приказка
с. Сини връх

Комплекс Еверест
с. Червен

Хотел Интелкооп
гр. Пловдив
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти