Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:37  
 Каталог
Боянска църква
Преглед Снимки Карта
гр. София. Община София. Област София.

Боянската църква се намира в столичния квартал Бояна. През средновековието тук е имало и крепост, която е била използвана при войните с Византия. Църквата е една от най-добре запазените от епохата на феодализма и е най-забележителният паметник на българската средновековна живопис.

Изографисана е от талантлив Боянски майстор през 1259 година. Стенописите са с високи художествени качества и голям принос в европейската художествена култура. На северната стена има портрет на Севастократор Калоян и жена му Десислава, облечени в разкошни тържествени облекла. Интерес предизвикват и портретите на цар Константин и царица Ирина. Предадени са всички подробности в облеклото, в лицата са спазени индивидуалните особености. Това показва напредналата фаза на портретната живопис по българските земи от това време.

Църквата не е била разрушена от турците, но след тяхното идване запада. Така през 18 в. съвсем запустява. През 1987г. Боянската църква е реставрирана. В момента е енорийска черква и играе ролята на музей на българското изобразително изкуство.

 

Коментари (0)   Посещения: 4603  
Хотели близо до Боянска църква

Хотелски апартамент Базара
гр. София

Централ Хотел Форум
гр. София

Хотел Салт Палас
гр. София

Хотел Орландо
гр. София
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти