Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 24.05.2022, 12:35  
 Каталог
Пещера Магура
Преглед Снимки Карта
с. Рабиша. Община Белоградчик. Област Видин.

Пещерата Магура се намира до село Рабиша, на 25 км от Белоградчик и на 35 км от Видин. До пещерата може да се стигне по удобен асвалтов път. За удобство на посетителите е пробит пряк тунел. Образуването на пещерата е започнало преди 15 млн. години. Тя е издълбана от тортонска река. Магурата е една от най-големите български пещери. Заема над 30 000 кв км площ, а общата дължина на откритите досега галерии е около 2500 м.

Най-големият вход се намира в южния склон на могилата. Това е стар понор с височина 2,80 м и широчина 6 м. Друг вход, който се използва за изход от пещерата, е Вратач. Той се намира в североизточното подножие на хълма. Пещерата Магура е издълбана във варовиковата Рабишка могила. Състои се от главна галерия, ориентирана в посока югоизток-северозапад и три странични разклонения. Отделните зали имат колосални размери - дължина над 200м., ширина повече от 50м. и височина над 20м. Рабишката могила е изградена от аптски ургонски варовици.

Фантастични са образуванията в пещерата - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, "пещерно мляко". Някои от тях, освен с красота, поразяват и с размерите си - "Големият сталактон" има височина над 20 м и диаметър на основата 4 м, "Падналият бор" е най-големият сталагмит в изследваните български пещери - дължина над 11 м и диаметър в основата около 6 м. В едно от разклоненията на пещерата е създадена единствената в страната изба за производство на естествено пенливо вино по класическата технология.

Първите следи от човешко присъствие в пещерата датират от преди 12 хиляди години. В проучения културен пласт се разграничават няколко наслоени селища - останки от жилища, огнища, пещи, оръдия от камък, кости, метал, керамика. Открити са кости на пещерна мечка, пещерна хиена, див кон, говедо, елен, сърна и др. Бисер на пещерата са уникалните скални рисунки, изпълнени с прилепно гуано (тор). Изобразени са култови и ловни сцени, слънчевият годишен календар от късния енеолит с добавки през раннобронзовата епоха е с голяма точност и прецизност на записите. Общият брой на рисунките е неколкостотин. Те са от различни времена през епипалеолита - 10 000 г. пр. Хр.

Пещерата е една от първите благоустроени пещери на територията на България - осветление, пътеки, обезопасителни съоръжения. В село Рабиша могат да се ползват пощенски, банкови и интернет услуги. До входа се намират ресторант, мотел и бунгала. Рабишкото езеро предлага идеални условия за сърф и плуване, за лов и риболов-водни птици, шаран, толстолоб, бял амур, сом и други.

 

Коментари (0)   Посещения: 6996  
Хотели близо до Пещера Магура

Къща за гости Алекс
гр. Белоградчик

Къща за гости Бедрок
гр. Белоградчик

Къща за гости Кесъл Котидж
гр. Белоградчик

Къща за гости Гето
гр. Белоградчик
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти