Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:44  
 Каталог
Пещера Магура
Преглед Снимки Карта
с. Рабиша. Община Белоградчик. Област Видин.

Пещерата Магура се намира до село Рабиша, на 25 км от Белоградчик и на 35 км от Видин. До пещерата може да се стигне по удобен асвалтов път. За удобство на посетителите е пробит пряк тунел. Образуването на пещерата е започнало преди 15 млн. години. Тя е издълбана от тортонска река. Магурата е една от най-големите български пещери. Заема над 30 000 кв км площ, а общата дължина на откритите досега галерии е около 2500 м.

Най-големият вход се намира в южния склон на могилата. Това е стар понор с височина 2,80 м и широчина 6 м. Друг вход, който се използва за изход от пещерата, е Вратач. Той се намира в североизточното подножие на хълма. Пещерата Магура е издълбана във варовиковата Рабишка могила. Състои се от главна галерия, ориентирана в посока югоизток-северозапад и три странични разклонения. Отделните зали имат колосални размери - дължина над 200м., ширина повече от 50м. и височина над 20м. Рабишката могила е изградена от аптски ургонски варовици.

Фантастични са образуванията в пещерата - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, "пещерно мляко". Някои от тях, освен с красота, поразяват и с размерите си - "Големият сталактон" има височина над 20 м и диаметър на основата 4 м, "Падналият бор" е най-големият сталагмит в изследваните български пещери - дължина над 11 м и диаметър в основата около 6 м. В едно от разклоненията на пещерата е създадена единствената в страната изба за производство на естествено пенливо вино по класическата технология.

Първите следи от човешко присъствие в пещерата датират от преди 12 хиляди години. В проучения културен пласт се разграничават няколко наслоени селища - останки от жилища, огнища, пещи, оръдия от камък, кости, метал, керамика. Открити са кости на пещерна мечка, пещерна хиена, див кон, говедо, елен, сърна и др. Бисер на пещерата са уникалните скални рисунки, изпълнени с прилепно гуано (тор). Изобразени са култови и ловни сцени, слънчевият годишен календар от късния енеолит с добавки през раннобронзовата епоха е с голяма точност и прецизност на записите. Общият брой на рисунките е неколкостотин. Те са от различни времена през епипалеолита - 10 000 г. пр. Хр.

Пещерата е една от първите благоустроени пещери на територията на България - осветление, пътеки, обезопасителни съоръжения. В село Рабиша могат да се ползват пощенски, банкови и интернет услуги. До входа се намират ресторант, мотел и бунгала. Рабишкото езеро предлага идеални условия за сърф и плуване, за лов и риболов-водни птици, шаран, толстолоб, бял амур, сом и други.

 

Коментари (0)   Посещения: 6929  
Хотели близо до Пещера Магура

Къща за гости Алекс
гр. Белоградчик

Хотел Скалите
гр. Белоградчик

Къща за гости Бедрок
гр. Белоградчик

Къща за гости Артес
гр. Белоградчик
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти