Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 07:12  
 Каталог
Дуранкулашко езеро
Преглед Снимки Карта
с. Дуранкулак. Община Шабла. Област Добрич.

Дуранкулашкото езеро се намира близо до село Дуранкулак, в най-североизточната част на България, на около 6 км от българо-румънската граница и на 15 км северно от гр. Шабла. Езерото заема площ от 4037.4 дка и е част от природния комплекс Дуранкулак. В западната част на езерото са разположени два острова с площ съответно 20.0 и 5.3 дка.

Дуранкулашкото езеро е представителен образец на естествените крайбрежни езера от лиманен тип по Западното Черноморие. То е от най-добре запазените в България, с голямо значение за опазването на повече от 260 вида ендемични, редки и застрашени растения и животни. Тук се срещат, зимуват или гнездят популации на различни птици - голяма белочела гъска, червеногуша гъска, зеленоглава патица, малък воден бик, белооката потапница, немия лебед, тръстиковия блатар, индийското шаварче, малък корморан и розов пеликан. Езерото има сериозен потенциал за съхраняването на дивия шаран – засега единствено доказано находище в България.

Благоприятното разположение на региона е помогнало за голямо културно-историческото развитие на тези земи през праисторическата епоха и в по-късно време. Важно място заема изцяло изследваната селищна могила на Големия остров в Дуранкулашкото езеро и другите съпътстващи я обекти. Тук е имало прабългарско селище от 9–10 в, част от което е експонирано. Тук е открита най-старата каменна архитектура в континентална Европа, датираща от 5 хил. пр. Хр. На южния бряг на Големия остров е проучен и пещерен храм на тракийската Велика богиня на земята и покровителка на всичко съществуващо – Кибела.

Неолитното селище, разположено на западния бряг на езерото, изцяло проучения най-голям засега в света праисторически некропол, по-малки античен и средновековен некропол свидетелстват за продължителност на обитаване от човека от 5 300 г. пр. Хр. до началото на 11 в. – с незначителни прекъсвания. Повече информация за находките може да се намери изложбата на тема "Митове, власт и злато на една "несъстояла се" цивилизация" в курорта Албена.

 

Коментари (0)   Посещения: 4222  
Хотели близо до Дуранкулашко езеро

Семеен хотел Орбита
с. Тюленово

Почивна база на БТА
гр. Балчик

Хотел Валео
гр. Балчик

Семеен хотел Екзотика
к.к. Албена
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти