Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:00  
 Каталог
Крепост Цепина
Преглед Снимки Карта
с. Дорково. Община Ракитово. Област Пазарджик.

Крепостта Цепина се намира на остър коносовиден връх близо до село Доково. Крепостта заема площ от около 10 дка. Тя е една от най-величествените и легендарни крепости по нашите земи. Местността е била обитавана още от каменно-медната епоха.

Дебелината на крепостната стена е около 2 метра, а във вътрешната част на крепостта са останали отлично запазени водохранилища от 12 – 14 век, от които най-голямото е с дълбочина около 10 метра. Също така са разкрити основите на няколко църкви от 12 – 13 век и една ранно християнска църква от 5 – 6 век.

В центъра на Цепина се намира замъкът и жилищните сгради построени върху древно тракийско селище. През 1207 г. Деспот Слав обявява Цепина за столица на областта Ахрида. За владение на крепостта са се водили много епични битки. Последната битка е била срещу турците, когато след девет месечна обсада крепостта пада в техни ръце.

 

Коментари (0)   Посещения: 4812  
Хотели близо до Крепост Цепина

Еко селище Руминика
с. Дорково

Хотел Слънчев цвят
k.k. Цигов чарк

Семеен хотел Ив - Велинград
гр. Велинград

Комплекс Каменград
гр. Панагюрище
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти