Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:49  
 Каталог
Екопътека Витата стена
Преглед Снимки Карта
гр. Севлиево. Община Севлиево. Област Габрово.

Екопътека Витата стена е с дължина 22 км. Започва от село Яворец край Габрово и свършва край селата Влайчевци и Живко. Пътеката е съвместен проект между общините Габрово и Севлиево. По цялата дължина на екопътеката има обособени 6 места за отдих, които са оборудвани с пейки, маси и беседки. По цялото трасе са поставени информационни табели.

След началото си, пътеката се изкачва над село Яворец, като постепенно навлиза в гората. Разкрива се невероятна гледка към полите на Стара планина. Първите километри преминават по асфалтов път, който постепенно се превръща в тясна горска пътека. Екопътеката обхожда величествения скален венец на Витата стена, която е с височина 702 м и следва билото на най-голямото карстово плато Стражата.

Пътеката следва известно време билото на платото и после се спуска до едно от най-красивите езера в този регион – Беляковец. До езерото можете да си отдъхнете и да се насладите на тишината и спокойствието на планината. Пътеката минава през село Здравковец, а крайната точка са селата Влайчевци и Живко.

Севлиевската част на екопътеката Витата стена преминава през местността Баагдалата, която е природен резерват опазващ естествена липова гора. Пътеката продължава през невероятно красивата местност Момина сълза от където се разкрива невероятна гледка към върховете на Стара планина.

Още от древността стратегическото място на Витата стена е било оценено от прадедите ни. В пещерите на скалния венец са открити съдове и предмети от кост. Римската империя изгражда там през 2-4 век голямо укрепление за охрана на пътя, който идва от Дунав.

Екопътека Витата стена е със средна трудност. Може да се премине пеш, на велосипед, на кон или с кола с висока проходимост. Има конната база в село Живко.

 

Коментари (0)   Посещения: 6233  
Хотели близо до Екопътека Витата стена

Хотел Хелиос
гр. Севлиево

Семеен хотел Тихият кът
гр. Севлиево

Къща за гости "Луиза"
с. Батошево

Хотел Орловец
гр. Габрово
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти