Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:09  
 Каталог
Скални образувания Ритлите
Преглед Снимки Карта
с. Лютиброд. Община Мездра. Област Враца.

Ритлите са скални образувания в Искърския пролом. Намират близо до село Лютиброд, община Мездра. Разположени са по двата бряга на река Искър. Четирите скални образувания на левия бряг са значително по-ясно откроени. Те представляват успоредно разположени скални стени. Дължината на скалите варира от 200 до 400 метра, а дебелината от 2,6 до 7 метра. На височина стигат до 80 метра над нивото на река Искър. Пространството между скалите е обрасло в гъста широколистна растителност.

Тези скални форми са възникнали преди 120 милиона години, когато тук е било дъното на море. В миналото римляните са използвали скалните стени като естетвени укрепления срещу нашествениците. Част от ритлите са били използвани като част от крепостните стени на средновековната крепост Коритенград. Градът се е простирал до реката, а при археологически разкопки там са открити останки от 9 църкви.

Неделече, назапад от Ритлите, се намира историческата местност Рашов дол. Там през пролетта на 1876 година са загинали в битка 10 четници от Ботевата чета. Днес костите им се пазят в малка костница, разположена в местността. От Ритлите до там се стига за половин час пеш.

 

Коментари (0)   Посещения: 3572  
Хотели близо до Скални образувания Ритлите

Хотел Раде 2
гр. Враца

Хотел Мира
гр. Враца
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти