Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 25.04.2019, 02:33  
 Каталог
Етнографски музей - Ловеч
Преглед Снимки Карта
гр. Ловеч. Община Ловеч. Област Ловеч.

Етнографския музей в Ловеч се намира в квартал Вароша, на тиха калдъръмена уличка - ул. ” Христо Иванов - Големия” 16. През зимата работи от 8.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 17.00ч., а през лятото - от 8.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 18.00 ч., без почивен ден. Малко над музея се намира средновековната крпост „Хисаря”. Етнографският комлекс се състои от две съседни къщи - Драсова и Рашова.

Драсовата къща е строена през първата половина на 19 в. Още с прага си тя впечатлява посетителите със смесицата на ориенталското с европейското. Музейната експозиция пресъздава живота на едно заможно търговско семейство през този период. В кухнята ще видите както трикраките столчета и ниската масичка, ракла и „сарак” /лавица/, на която са наредени съдинки, така и лъскавата шарена кутийка от „Какао - Милка”, донесена чак от Австрия. Тук може да се види така характерната за балканския регион печка „джамал”. Тя е направена така, че да се пали от едната стая, а да топли две. В хола до миндера, покрит с шарени черги, са разположени виенските столове и мебели и руски самовар. Спалнята е в типично възрожденски стил. В нея има само един огромен одър, на който са спели от 7 до 27 души. Има булчинска стая, която е изцяло обзаведена с виенски мебели, а порцеланът на лавицата е немски. Типични за ловешките къщи от този период са големите тераси или „кьошкове”, където лятото е спяло на прохлада цялото семейство. Драсовата къща има и голяма автентична маза с огромни дъбови врати. Вътре в нея можете да се запознаете със съд на име лин, който се е позлвал за мачккане на гроздето. В мазата има и огромни бурета за вино, теглилки и кошове за грозде.

Съседната Рашова къща е строена през 1835 г. и е завещана от собственика й Ненчо Рашев на музея. Експозицията пресъздава бита и културата на ловешката интелигенция от 30-те и 40-те години на миналия век. Тук вече почти изцяло се налага европейският стил. Отново я има печката „джамал”, но тя е вече в коридора. Кухнята е семпла, с висока маса, европейски столове и съдове от порцелан. Тук има и настолни лампи, детско люлеещо се кошче, френски порцелан, немски часовници, европейски бюфет, както и запазен флакон от парфюм „Шанел”. Най-интересни са кърпите, всички от които имат поздравителни надписи. В холната стая можете да видите традиционното градско облекло на дамите с техните неизменни шапки и чадърчета. Тук се намира и пианото, на което е написан химнът „Върви народе възродени”. В една от стаите е подреден работен кабинет на интелектуалеца Ненчо Рашев. Тук се намират негови лични вещи, китарата, библиотека, бюро и дрехи на бележития българин.

 

Коментари (0)   Посещения: 3449  
Хотели близо до Етнографски музей - Ловеч

Къща Бела
с. Хлевене

Къща за гости Зора
с. Лешница

Хотел Балкан
с. Сливек

Вила Вит
с. Рибарица
 Хотели в България
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти