Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 30.11.2021, 18:19  
 Каталог
Ловешка крепост Хисаря
Преглед Снимки Карта
гр. Ловеч. Община Ловеч. Област Ловеч.

Ловешката крепост се намира на хълма Хисаря в квартал Вароша на град Ловеч. Тя е построена от римляните и е използвана като римска станция на важно пътно кръстовище. За строежа й са използвани естествените форми на околните скали с цел да се направи труднодостъпна. Основите са изградени върху скала, което при обсада било предимство, защото било невъзможно основите й да се подкопаят.

Ловешката крепост устоява на обсадата на византийския император Исак II Ангел, който се опитвал с войските си да усмири въстаналите българи. След като не успели да превземат Ловешката крепост, византийците били принудени през 1187 г. да подпишат Ловешкия мирен договор, който давал независимост на въстаналите територии. Така било положено началото на Второто Българско Царство.

Градът бил разположен под крепостта на третата, най-ниска тераса на хълма, а също и покрай реката. Там се намирали жилищните части и работилниците. В района на крепостта са открити останките на седем църкви. Най-ранната от тях се датира от 5-6 в., а архитектурният й план е много интересен и рядко срещан. При разкопките са открити още колекции от монети, както и други предмети от бита на средновековния град, които ни говорят за развитието на града.

 

Коментари (0)   Посещения: 6574  
Хотели близо до Ловешка крепост Хисаря

Къща Бела
с. Хлевене

Хотел Балкан
с. Сливек

Къща за гости Зора
с. Лешница

Хотел Каса Арт
с. Орешак
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти