Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 30.11.2021, 17:04  
 Каталог
Исторически музей - Плевен
Преглед Снимки Карта
гр. Плевен. Община Плевен. Област Плевен.

Историческият музей в град Плевен се намира в централната част на града. Той е впечатляващ по размер, с брой и богатство на експозициите си, както и с внушителността на сградата, в която се помещава. За обстойното му разглеждане и старателното запознаване с експонатите от всяка зала е необходимо значително време.

Двуетажната сграда, в която е разположен, е строена по италиански проект през периода 1884 - 1888 година за нуждите на армията. Дълги години зданието е изпълнявало първоначалната си функция на казарма. А от 1984 година – в сградата, обявена заслужено за паметник на културата с национално значение, се помещава историческият музей на Плевен, чийто основен фонд наброява 180 000 музейни единици и ценности. Обща площ от около 7000 кв. метра, парк с открита експозиционна част от 37 декара, библиотека с над 10 000 тома научна литература, нумизматична колекция, включваща над 25 000 монети.

Общо двадесет и четири музейни зали изпълват пространството си тематично, съобразно разделите: Археология, Османско владичество и Възраждане, Етнография, Нова и Най-нова история, Природа. Като цяло - тук е представена историята, културата, флората и фауната на Плевен и региона около него. Проследени са появата и развитието на човечеството още от праисторическата епоха, като пред посетителите са изложени ценни свидетелства за палеонтологичното и антропологично минало на плевенския край.

Голям брой керамични съдове и пластики дават представа за най-отдалечената ни във времето епоха. В допълнение е показано оригинално жилище от края на медно-каменната ера (4 - 3 хил. пр. Хр.). Източник на голям брой от оригиналните предмети и материали е праисторическото селище в село Телиш. Безценен извор на познание и свидетелства за историята на траките и римското владичество по земите между Дунав и днешна Стара планина са руините на древния римски град Улпия Ескус до село Гиген и късноантичната и ранновизантийска крепост Сторгозия в парк Кайлъка. Музеят съхранява и показва мраморни статуи, каменни фигури на божества, опазена мозаична настилка, надгробни плочи и саркофази, оставени от древните народи по тукашните земи.

Чрез експозиционния комплекс “Средновековна крепост Никопол – 14 век” e представен животът по време на Втората българска държава (12-14 век). По-нататък, тематично-хронологичният принцип е спазен чрез обстойно запознаване с живота и бита на българите през мрачните години на османското владичество, както и периода на Възраждането. Пълни възстановки на домашния бит и трудовата обстановка, оригинален инструментариум, множество земеделски сечива, атрибути и детайли, свързани с народните обичаи на българите през възрожденската епоха, предизвикват откровен интерес и добавят нови щрихи към представата на посетителя за някогашната българска действителност.

Изключително въздействаща е експозицията в залата, посветена на национално-освободителните борби на българския народ. Тук са изложени бойни знамена, военни печати и книги, оръжия, ордени и други бойни отличия. Всички те са доказателство за славната история и стратегическото значение на град Плевен в битката за териториална цялост и независимост на страната ни.

В природонаучния отдел има богата палеонтологична сбирка, която съдържа над 1000 фосилни вида. Тук може да бъде видян зъб от Мастодонт, зъб от морски гущер, вкаменена бедрена кост от Архидискодонт и други подобни. Едни от най-интересните за посетителите са колекциите от препарирани бозайници и птици.

 

Коментари (0)   Посещения: 3133  
Хотели близо до Исторически музей - Плевен

Хотел Балкан
гр. Плевен

Арт Хотел Галерия
гр. Плевен

Вила Кайлъка
гр. Плевен

Семеен хотел Тачев
гр. Червен Бряг
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти