Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Неделя, 28.12.2014, 03:43  
 Каталог
Бъдни вечер
Преглед Снимки
Следваща дата на празнуване е 24.12.2015

Бъдни вечер се празнува на вечерта на 24 декември, един ден преди Коледа и се наричана още Суха Коледа. Вечерята в съпроводена от много традиции. На тази вечер трапезата трябва да бъде изобилна, а храните на нея да са постни и нечетен брой.

Според обичая по време на вечерята хората не трябва да стават, само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен. Така годината ще бъде плодородна, квачките ще снасят яйца, а житата ще са натежали от зърно. След като хората се нахранят, останалото ядене не се вдига от масата и се оставя за през нощта, за да се нахранят хората, които вече не са на този свят.

По традиция софрата включва варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Яде се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, консумира се вино, ракия - всичко, което е произведено през годината. На Бъдни вечер се прави пита с пара. На този, на когото се падне парата, през цялата година ще има късмет и ще е здрав и щастлив.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарите - момчета от осем до дванадесетгодишна възраст. Те ходят по къщите на роднини и съседи. Всички коледари носят по една дрянова пръчка, за тях домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

 
Посещения: 4073  
Забележителности в България

Белоградчишки скали
гр. Белоградчик

Статуя на Света Богородица
гр. Хасково

Бачковски манастир
с. Бачково

Храм Свети Седмочисленици
гр. София
 Хотели в България
Хотел Белла
к.к. Константин и Елена
Към профила  
Вили Видеви
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
 Предстоящи празници
31.12.2014 - Нова година 01.01.2015 - Васильовден 02.01.2015 - Карамановден
 Още празници
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2014       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти