Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 22.03.2018, 08:07  
 Каталог
Ден на Освобождението на България
Преглед Снимки
Следваща дата на празнуване е 03.03.2018

На 3 март се чества Освобождението на България от турско робство. Празникът се отбелязва като такъв от 1888 г. Еднократно като национален празник денят е празнуван през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник. С решение на парламента от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

"Българският въпрос" става централен за Великите сили след Априлското въстание през 1876 г. Неуспешната Цариградска конференция води до обявяването на десетата поред война между Руската и Османската империя през 1877 г. На страната на Русия се присъединяват румънски войски и българското опълчение, а населението подпомага снабдяването и придвижването им в България. От своя страна Османската империя мобилизира срещу Русия огромна армия, въоръжена и обучена по европейски образец.

Едни от най-възловите битки са край Плевен и връх Шипка. След тези две победи никой не може да спре настъплението към Цариград. По време на Руско-турската война (1877-78 г.), заедно с изчезналите и ранените, броят на жертвите достига 207 000 души. Броят на падналите българи надвишава няколко десетки хиляди.

На 3 март (рожденния ден на император Александър II, наречен от българите Цар Освободител) в градчето Сан Стефано край Истанбул, Турция се съгласява да подпише предварителен мирен договор. Договорът намалява мощта на Османската империя. Той осигурява независимостта на Румъния, Черна гора и Сърбия. В рамките на България трябва да влязат земите на Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия полуостров). Границите на бъдещата българска държава са начертани според границите на Българската Екзархия, която е създадена през 1870 година, като първата призната институция на българите.

Санстефанска България просъществува само до юли 1878 г. Тогава в Берлин се свиква конференция, която отхвърля предварителното мирно споразумение в Сан Стефано и разделя България на пет части. Княжество България, обхващащо Северна България и Софийска област остава васално на Османската империя. Източна Румелия (територията на Южна България) със столица Пловдив има статута на автономна област, но е под политическата и военна власт на султана, който назначава и генерал-губернатора й. Македония и Одринска Тракия са върнати на Османската империя.

 
Посещения: 7606  
Забележителности в България

Музей на народните художествени...
гр. Троян

Пещера Темната дупка
с. Миланово

Пещера Съева дупка
с. Брестница

Боянски водопад
гр. София
 Хотели в България
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
 Предстоящи празници
21.03.2017 - Ден на Земята 21.03.2017 - Първа пролет 25.03.2017 - Фестивал на българския фъстък
 Още празници
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2018       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти