Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 20.11.2017, 23:23  
 Каталог
Ден на народните будители
Преглед Снимки
Следваща дата на празнуване е 01.11.2017

На 1 ноември се отбелязва Ден на народните будители. Това е официален национален празник на българската историческата памет и национално самочувствие, отстоявано година след година през вековете на робство, насилия и народни страдания. На този ден се почитат стотици и хиляди знайни и незнайни български книжовници, наставници и просветители, вдъхнали в мрака на чуждото потисничество вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото възстановяване на българската държавност.

Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война, когато е рухнал възрожденският идеал и съществува заплаха от разпадане на българските национални ценности. В такъв момент българите се вглеждат към най-светлите имена на българското духовно минало. От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване се възстановява през 1992 г. Тогава 1 ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов.

Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение съхранили духовните ценности и морал на българската нация през вековете Сред тях са имената на : Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

Този празник се чества с признателност към будителите на възрожденската епоха, но и към съвременните учители, артисти, писатели, художници и още други творци. Всяка една епоха е имала и ще има своите будители, водещи народа към просветление и самоосъзнаване. Днешните времена не са по-малко трудни за хората искащи да запазят българщината, езика и обичаите, сред ширещите се чужди култури и порядки.

 
Посещения: 15444  
Забележителности в България

Посетителски център...
гр. Поморие

Ресиловски манастир Покров...
с. Ресилово

Река Черни Осъм
с. Черни Осъм

Крепост Букелон
с. Маточина
 Хотели в България
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Предстоящи празници
21.03.2017 - Ден на Земята 21.03.2017 - Първа пролет 25.03.2017 - Фестивал на българския фъстък
 Още празници
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти