Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 30.07.2016, 02:36  
 Каталог
Ден на народните будители
Преглед Снимки
Следваща дата на празнуване е 01.11.2016

На 1 ноември се отбелязва Ден на народните будители. Това е официален национален празник на българската историческата памет и национално самочувствие, отстоявано година след година през вековете на робство, насилия и народни страдания. На този ден се почитат стотици и хиляди знайни и незнайни български книжовници, наставници и просветители, вдъхнали в мрака на чуждото потисничество вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото възстановяване на българската държавност.

Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война, когато е рухнал възрожденският идеал и съществува заплаха от разпадане на българските национални ценности. В такъв момент българите се вглеждат към най-светлите имена на българското духовно минало. От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване се възстановява през 1992 г. Тогава 1 ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов.

Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение съхранили духовните ценности и морал на българската нация през вековете Сред тях са имената на : Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

Този празник се чества с признателност към будителите на възрожденската епоха, но и към съвременните учители, артисти, писатели, художници и още други творци. Всяка една епоха е имала и ще има своите будители, водещи народа към просветление и самоосъзнаване. Днешните времена не са по-малко трудни за хората искащи да запазят българщината, езика и обичаите, сред ширещите се чужди култури и порядки.

 
Посещения: 11927  
Забележителности в България

Двореца в Балчик
гр. Балчик

Батулийски манастир "Свети...
с. Батулия

Пещера Бачо Киро
с. Царева Ливада

Жив музей
гр. Копривщица
 Хотели в България
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Орхидея
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
 Предстоящи празници
01.08.2016 - Макавей 06.08.2016 - Преображение Господне 15.08.2016 - Успение Богородично
 Още празници
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2016       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти