Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Неделя, 07.02.2016, 14:43  
 Каталог
Голяма Задушница
Преглед Снимки
Следваща дата на празнуване е 14.02.2015

Голяма Задушница се празнува в съботата преди Месни Заговезни и Великия Пост. Пада се на различна дата всяка година, която е в събота 8 седмици преди Великден. В Българския църковен календар има три важни Задушници - Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелска Задушница. С тях българите почитат паметта на своите покойници. Малко видоизменени ритуалите по тези дни са наследени още от траки, славяни и прабългари.

Самото име Задушница говори за характера на празника - почитане душите на умрелите. Сунтринта на Голяма Задушница се извършва заупокойна молитва в храмовете. На този ден хората носят в църквата приготвената обредна храна и вино, които се осветяват от свещенник. Обредната храна се състои предимно от варено жито и хляб. След службата вярващите се отправят към гробищата, където почиват техните покойни близки. Една част от обредната храна те оставят на гроба, а другата част се раздава на близки и познати за Бог да прости.

Освен храна на гробищата се носи и червено вино, с което се полива гроба. Според народното вярване на този ден душите на умрелите се връщат. Те стоят до собствения си гроб. Поради това техните живи роднини им носят храна и вино. Ритуалното подаване и поливане служи за засищане на душите на починалите близки. След това се пали свещ на гроба, която вярванията осветява пътя на душите в тъмното. Така те няма да се лутат.

На следващия ден след Голямата Задушница българите отбелязват един от първите пролетни празници - Месни Заговезни. Голяма Задушница и Месни Заговезни са свързани един с друг. Българите отдават своята почит към мъртвите си роднини. Това обикновено е свързано с най-големите ни празници Великден и Коледа. Те винаги се отбелязват преди началото на големите Великденски и Коледни пости. Изключение от това правило прави Черешова Задушница, но тя също е свързана с Великденския цикъл.

 
Посещения: 40762  
Забележителности в България

Махала Баба Стана
с. Орешак

Храм Свети Седмочисленици
гр. София

Централен плаж - Ахтопол
гр. Ахтопол

Къмпинг Нестинарка
гр. Царево
 Хотели в България
 Предстоящи празници
14.02.2015 - Голяма Задушница 15.02.2015 - Месни Заговезни 22.02.2015 - Сирни заговезни
 Още празници
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2016       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти