Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 17.06.2019, 23:10  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Град Пловдив
Преглед Снимки Карта
гр. Пловдив. Община Пловдив. Област Пловдив.

Град Пловдив е разположен в централната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Намира се в подножието на няколко иенитни хълма, от там идва и често използваното му название - градът на тепетата. Пловдив е вторият по големина град в България след София. Той е важно икономическо, транспортно, културно и образователно средище за цялата страна.

Пловдив е един от най-старите европейски градовe. Началото на града е от около 6000 г пр. Хр. Около 1200 г. пр. Хр. траките създават тук укрепено селище, наречено Евмолпиада. През 342г. пр. Хр. е завладян от Филип 2 Македонски, който го кръщава на себе си - Филипополис. Тогава градът е обграден със здрави крепостни стени. По-късно траките си връщат контрола върху селището и го наричат Пулпудева. През 1364г. градът е завладян от Османската империя. В периода на Българското Възраждане Пловдив е голям икономически център. Освободен е през януари 1878 г.

В град Пловдив се провеждат много икономически и културни мероприятия. Едни от най-забележителните са Международният панаир, Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът", Телевизионният фестивал "Златната ракла" и други. В града са запазени много паметници от Античността. Някои от тях са Античният театър, Римският одеон, Агората (Римският форум), Римският стадион, късноантична сграда „Ейрене” и други. В старата част на Пловдив са запазени и много сгради с архитектура във Възрожденски стил.

 

Коментари (0)   Посещения: 4171   Хотели в Пловдив  
Хотели близо до Град Пловдив

Хотел Его
гр. Пловдив

Хотел Интелкооп
гр. Пловдив

Хотел Тракарт резиденс
гр. Пловдив

Хотел Алюр
гр. Пловдив
 Хотели в България
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти