Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 28.06.2022, 16:09  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Град Пловдив
Преглед Снимки Карта
гр. Пловдив. Община Пловдив. Област Пловдив.

Град Пловдив е разположен в централната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Намира се в подножието на няколко иенитни хълма, от там идва и често използваното му название - градът на тепетата. Пловдив е вторият по големина град в България след София. Той е важно икономическо, транспортно, културно и образователно средище за цялата страна.

Пловдив е един от най-старите европейски градовe. Началото на града е от около 6000 г пр. Хр. Около 1200 г. пр. Хр. траките създават тук укрепено селище, наречено Евмолпиада. През 342г. пр. Хр. е завладян от Филип 2 Македонски, който го кръщава на себе си - Филипополис. Тогава градът е обграден със здрави крепостни стени. По-късно траките си връщат контрола върху селището и го наричат Пулпудева. През 1364г. градът е завладян от Османската империя. В периода на Българското Възраждане Пловдив е голям икономически център. Освободен е през януари 1878 г.

В град Пловдив се провеждат много икономически и културни мероприятия. Едни от най-забележителните са Международният панаир, Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът", Телевизионният фестивал "Златната ракла" и други. В града са запазени много паметници от Античността. Някои от тях са Античният театър, Римският одеон, Агората (Римският форум), Римският стадион, късноантична сграда „Ейрене” и други. В старата част на Пловдив са запазени и много сгради с архитектура във Възрожденски стил.

 

Коментари (0)   Посещения: 4438   Хотели в Пловдив  
Хотели близо до Град Пловдив

Стаи за гости Източна порта
гр. Пловдив

Мирена Хотел
гр. Пловдив

Хотел Русалка
гр. Пловдив

Бизнес хотел Пловдив
гр. Пловдив
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти