Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 24.05.2022, 11:21  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Град Троян
Преглед Снимки Карта
гр. Троян. Община Троян. Област Ловеч.

Троян е разположен в едно разширение на долината на река Бели Осъм сред обрасли с хубави гори хълмове и планински разклонения. Градът е възникнал като попътно долинно-проходно селище. Възникването на Троян се отнася към началото на 15 век. Голяма част от българското население при идването на турски пълчища не е успяло да се оттегли зад река Дунав или да избяга към Сърбия и се заселва в планинските краища и основават нови селища.

Всеки, който поне веднъж е имал възможността да посети Троян, остава завинаги пленен от природата на града, от гостоприемните му граждани, от забележителностите в неговата околност. Троян е изходен пункт за всички летовища и туристически обекти в Троянско. Асвалтиран път през Троянския проход (Троян - Кърнаре) води към Подбалканските полета. На 22 км от града по този проход се намира туристическото селище Беклемето - едно прекрасно високопланинско летовище. Троян е последна жп гара на линията Свищов - Левски - Ловеч - Троян. Град Троян и Троянският край са разположени почти в центъра на България, на север от Троянско - Калоферския дял на Стара планина. Средната надморска височина на града е 430 м. Троян е средище на едноименна община, в която влизат 140 населени места с население от 30 000 души.

Климатът на Троян е едно хубаво съчетание от малката му надморска височина и близостта му до най-високите части на Средна Стара планина, от този на Дунавска Българиа и на дъждовна Стара планина. Общо климатът се характеризира с дъждовна пролет, горещо лято, слънчева есен и сравнително мека и приятна зима.

Географските условия са много благоприятни. На първо място по значение е река Бели Осъм по която се води Троянския проход за Пловдив, от където града е получил името си. Пътят през Троянския проход е още от римско време и е бил от голямо значение за Римската империя. От съществена важност са хубавите заравнени ридове, които дават условия за развитието на земеделието.

Важни туристически обекти в Троян и района: музей на народните художествени занаяти и изкуства, махала Баба Стана, Троянски манастир, римска крепост Состра, национално изложение на художествените занаяти, природонаучен музей - Черни Осъм.

 

Коментари (0)   Посещения: 6094   Хотели в Троян  
Хотели близо до Град Троян

Хотел Шато Монтан
гр. Троян

Вила Виктория
гр. Троян

Хотел Троян Плаза
гр. Троян

Къща за гости Божана
гр. Троян
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти