Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 20.11.2017, 23:22  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Град Стара Загора
Преглед Снимки Карта
гр. Ст. Загора. Община Ст. Загора. Област Ст. Загора.

Град Стара Загора е разположен в Старозагорското поле, в централната част на Южна България, на 220 км от София. Средна надморска височина на Стара Загора е 196 метра. Градът е шести по големина и един от основните икономически центрове в страната.

Стара Загора e един от най-древните градове в България. Историята му започва с откритите неолитни жилища от 6–5 хилядолетие пр. Хр. В района на днешния град е имало тракийско селище с името Берое, което означава желязо. Още в древността се е добивало желязо от мини в региона. Област Загоре влиза за първи път в границите на България след обсадата на Константинопол от арабите през 717 година, при която хан Тервел оказва помощ на империята с конница и пехота и разбива 30 хилядна арабска армия. От благодарност Византия отстъпва на Българи област Загоре с център Берое. През 1372 година османските турци завладяват града. През време на Освободителната война градът на няколко пъти е изгарян. След освобождението през 1878 година в Стара Загора се проектира модерна правоъгълна шахматна планировка, с която Стара Загора се гордее и до днес.

Стара Загора е дестинация за много туристи. В града се намира античният Форум на Августа Траяна и музей представящ съществувалите на това място древни неолитни жилища. На 14 км от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани, а северно от града на около 15 км има друг минерален извор в село Ягода. На разположение на гостите на града има много хотели. Стара Загора е известен и с красивите си паркове.

 

Хотели близо до Град Стара Загора

Семеен хотел Мания
гр. Ст. Загора

Къща за гости Свети Георги
с. Тъжа
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти