Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:32  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Град Поморие
Преглед Снимки Карта
гр. Поморие. Община Поморие. Област Бургас.

Град Поморие се намира в Югоизточна България, на Черноморското крайбрежие. Градът е основан още през в края на 5 в. пр. Хр, когато се е наричал Анхиало. При основаването му голяма част от жителите са били траки. През целия период от основаването си до началото на миналия век е от най-важните черноморски градове по българските земи. Градът е в най-голям разцвет по време на владеенето му от Римската империя. От това време (3-4 в.) е Тракийската куполна гробница - хероон, открита в покрайнините на днешно Поморие.

През 9 в. Анхиало влиза за първи път във владенията на българската държава. Малко известно е (пра)българското име на Поморие - Тутхон. Поморие често е бил опожаряван и разрушаван от нашественици, пожари и природни бедствия, затова има малко запазени старинни сгради, въпреки многовековната история. През 1934 г. древното име Анхиало е заменено с Поморие.

Стопанският облик на град Поморие се определя от туризма и винарската промишленост. В селските райони на общината преобладават земеделието и горското стопанство. По стопанския си потенциал и развитието на инфраструктурата община Поморие значително отстъпва на съседните Бургас и Несебър.

Интересни културни, исторически и природни забележителности в град Поморие и околностите са музей на партизанското движение в гр. Каблешково, Поморийското езеро, което е защитена местност, свръхсолена лагуна с площ 760.80 ха, посетителски център Поморийско езеро, където има интерактивна експозиция за природното богатство на солената лагуна, исторически музей, Музей на солта, защитена местност с площ 2,0 ха с цел опазването на блатно кокиче, природна забележителност Корията с площ 20 ха, разположена край с. Гълъбец, манастир „Св. Георги“, архитектурен резерват „Стари поморийски къщи“, Кални бани, църква „Преображение Господне“ 18 век, църква „Св. Рождество Богородично“ 19 век, тракийска куполна гробница.

Музеят на солта в Поморие е единствен музей на солта в България. Създаден е с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Република България и Община Поморие. Общинският исторически музей е с интересни експонати от 2500-годишната история на града. Интересни събития от календара на град Поморие са Яворовите дни и Дните на виното през август. 6 май е ден на града, тогава се провежда фестивал на маските.

 

Коментари (0)   Посещения: 9174   Хотели в Поморие  
Хотели близо до Град Поморие

Апартамент Ани
гр. Поморие

Частен дом "Нели"
гр. Поморие

Семеен хотел Шуплев
гр. Поморие

Апартамент Теодора
гр. Поморие
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти