Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:37  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Град Несебър
Преглед Снимки Карта
гр. Несебър. Община Несебър. Област Бургас.

Град Несебър е разположен в най-северната част от Черноморското крайбрежие на Бургаска област. Непосредствено на север от града се намира най-големият български черноморски курорт Слънчев бряг. Значителната крайбрежна ивица и нейният разнообразен характер създават благоприятни условия за развитие на туризма. Те превръщат община Несебър в най-голямата туристическа агломерация на Българското Черноморие.

Несебър е привлекателен не само с плажовете си, а и с богатата си история. Полуостровът на Несебър е бил населен още преди хиляди години, в края на бронзовата ера. Тогава древният град се е казвал Месембрия, през късното средновековие е наречен Месемврия, а по-късно Несебър. Траките го наричали Мелсабрия, което означава град на Мелса, легендарният основател на селището. Месабрия има две удобни пристанища - южно и северно, където и до днес се намират множество останки от древни плавателни съдове.

През вековете градът е владян от траки, гърци и римляни. За пръв път става част от българската държава през 812 година, когато е завладян от хан Крум. По-късно градът претърпява голям разцвет по времето на цар Иван Александър. Пада в ръцете на османската империя през 1453 г., заедно с Константинопол. По време на османско владичество икономическият и културният живот не секват. Построени са църкви, изписвани са икони.

Културното наследство на Несебър е запазено в пет музейни експозиции. Археологическият музей представя богата сбирка експонати от Античността, Средновековието и Възраждането. Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

В старата част на града има около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани. Действаща е само една, а другите по-запазените са превърнати в картинни галерии. Провлакът, свързващ старата част с новата, е дълъг около 400 метра. По средата на провлака се намира старата мелница на града, която е емблематична туристическа атракция.

 

Коментари (0)   Посещения: 6807   Хотели в Несебър  
Хотели близо до Град Несебър

Апартамент в Несебър
гр. Несебър

Хотел Италия
гр. Несебър

Бутик хотел Свети Стефан
гр. Несебър

Хотел Кириос
гр. Несебър
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти