Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 07:11  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Град Белоградчик
Преглед Снимки Карта
гр. Белоградчик. Община Белоградчик. Област Видин.

Град Белоградчик се намира в област Видин, Северозападна България и е административен център на община Белоградчик. Градът е разположен в живописната западната част на Стара планина, в подножието на Белоградчишкия венец. Мястото е добре устроено и привлича много туристи. Предлага различни атракции за своите посетители - излетен, вело, пещерен и конгресен туризъм, алпинизъм, лов и риболов, спорт и астрономически наблюдения. Едни от най-притегателните и емблематични за България обекти са Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост (Калето).

Образуването на Белоградчишките скали започва още преди около 230 млн. години (края на палеозойската ера), когато в този район се наслоили песъчливо-мергелни скали. По-късно те били залети от море, на дъното на което се отлагали довлечените от реките пясък, чакъл и глина. С течение на времето тези материали били свързани и се получили конгломерати и пясъчници. Поради обагрянето с железен окис те имат червеникав оттенък. През юрския период върху пясъчниците се наслоили сиви и кремавобели варовици. Те изграждат челата на сегашните Белоградчишки Венец и Ведерник. При нагъването на Стара планина районът се преврнал в суша. Започнала да действат водата, ветровете и колебанията на температурата. Така в продължение на милиони години се създали причудливите форми на Белоградчишките скали.

В пясъчника и варовика има над 100 пещери, богати на красиви образувания, пропасти, пещери и интересна фауна. Най-известната и най-посещаваната пещера е Магура. Тя е с дължина над 2 500 м и е благоустроена с осветление, обезопасителни съоръжения. Пещерата, заедно с района около нея, е обявена за природна забележителност.

На това място селището е съществувало още по времето на римляните. Те построяват крепост на мястото, където се намират и днешните останки от Белоградчишката крепост. Крепостта е доизградена от българите. Значението и нараства след обособяването на Видинското царство. В документи от началото на робството го наричат Белград, понеже къщите през този период са били изградени от плет, кал и вар, което е придавало особен бял облик на фона на червените скали. По-късно, за да го отличат от сръбския град Белград го наричат Белградин, което значи малък Белград. После се добавя и хаставката „-чик“ и се формира сегашното име Белоградчик. След Освобождението крепостта е възстановена с става основна туристическа атракция в региона. От най-високите части на крепостта се разкрива неповторима панорама.

В град Белоградчик има исторически музей с фонд от над 6000 експоната, природонаучен музей с експозиция от 520 експоната и фонд от още 2500, който представя богатото биологично разнообразие на Северозападна България.

 

Коментари (0)   Посещения: 4059   Хотели в Белоградчик  
Хотели близо до Град Белоградчик

Къща за гости Алекс
гр. Белоградчик

Къща за гости Гето
гр. Белоградчик

Къща за гости Кесъл Котидж
гр. Белоградчик

Хотел Скалите
гр. Белоградчик
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти