Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 20.09.2017, 15:54  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Град Копривщица
Преглед Снимки Карта
гр. Копривщица. Община Копривщица. Област София.

Град Копривщица се намира в планински район. Разположен е в живописна долина по течението на река Тополница, в сърцето на Същинска Средна гора. Намира се на 16 км от Подбалканския път, на 110 км от София и на 90 км от Пловдив. В град Копривщица се помещава Архитектурно-исторически резерват. През лятото има работно време: 9:00-18:00 ч. без почивен ден, а през зимата – 10:00-17:00 ч. без почивен ден.

Във възрожденското градче можете да разгледате 6 къщи-музеи - къща-музей на писателя Любен Каравелов, къща-музей на писателя Димчо Дебелянов, къща-музей на революционера Тодор Каблешков, къща-музей на революционера Георги Бенковски, къща-музей на абаджията Ненчо Ослеков, къща-музей на търговеца Петко Лютов. Архитектурни и исторически забележителности в града са катедралната църква „Успение на Св. Богородица“ (1817 г.), църквата „Св. Николай“ (1839 г.), читалището „Хаджи Ненчо Палавеев“ (1869 г.), Училището „Св. Кирил и Методий“ - първото класно училище в България (1837 г.), костницата с останките на загиналите в Априлското въстание копривщенци, занаятчийската чаршия, каменният мост „Първа пуша“, на който е произведен първият изстрел от Априлското въстание.

В града, освен старите къщи и недокоснатата от човека природа, има и над четиридесет чешми, строени през различни периоди. Те отразяват бита и духовния свят на българина от съответната епоха. Не всички са напълно запазени, но има и много съхранени каменни фасади с характерната за тях символика. Едни от най-известните чешми са Керековата - 1751 г, Мирчовата - 1857 г, Моровеновата - 1843 г и Бенева - 1850 г. Това са само няколко от най-ярките примери за несломената по време на робството българска и християнска култура.

 

Коментари (0)   Посещения: 3753   Хотели в Копривщица  
Хотели близо до Град Копривщица

Комплекс Галерия
гр. Копривщица

Стаи Колорит
гр. Копривщица

Хаджи Иванчова къща
гр. Копривщица

Мотел Ихтиман
гр. Ихтиман
 Хотели в България
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Времето
София 26° Варна 24°
Пловдив 26° Бургас 27°
Русе 24° Плевен 23°
Ст. Загора 26° В. Търново 25.8°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти