Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 08.08.2022, 00:27  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Град Трън
Преглед Снимки Карта
гр. Трън. Община Трън. Област Перник.

Град Трън се намира в Западна България, област Перник. В близост се намират градовете Брезник и Драгоман. Град Трън е административен център на Община Трън.

Трън е разположен в планинска местност, на двата бряга на река Ерма. Ждрелото на река Ерма е интересна природна забележителност. Има прокарана екопътека, която дава възможност да се опознае района. Градът е заобиколен от хълмовете Китка, Гърков камък, Чарчалат, Мурговица.

Близо до град Трън се намира планина Руй, с най-висок връх Руй (1706 м). Планината Руй е част на Руйско-Верилската планинска група. По билото на планината минава границата между България и Сърбия.

В древността от тук е минавал важен път, който е свързвал Дубровник и Адриатика със Сердика. Тогава Трън е бил важен търговски център. По време на османското владичество градът е бил търговско селище. Според легенда името Трън идва от далечни времена, когато на това място имало голяма трънка, под клоните на която извирала лечебна вода.

Най-ранните данни за население по тези места, открити из пещерите в Трънско, датират от неолита. По-късно тук живеят последователно траки, готи и славяни. За пръв път Трънско влиза в пределите на България при управлението на хан Омуртаг.

 

Коментари (0)   Посещения: 3930  
Хотели близо до Град Трън

Хотел Елит
гр. Перник

Вила Елена
с. Лобош

Почивна станция Рударци
с. Рударци

Хотел Струма
гр. Перник
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти