Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 20.09.2017, 10:19  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Град Трън
Преглед Снимки Карта
гр. Трън. Община Трън. Област Перник.

Град Трън се намира в Западна България, област Перник. В близост се намират градовете Брезник и Драгоман. Град Трън е административен център на Община Трън.

Трън е разположен в планинска местност, на двата бряга на река Ерма. Ждрелото на река Ерма е интересна природна забележителност. Има прокарана екопътека, която дава възможност да се опознае района. Градът е заобиколен от хълмовете Китка, Гърков камък, Чарчалат, Мурговица.

Близо до град Трън се намира планина Руй, с най-висок връх Руй (1706 м). Планината Руй е част на Руйско-Верилската планинска група. По билото на планината минава границата между България и Сърбия.

В древността от тук е минавал важен път, който е свързвал Дубровник и Адриатика със Сердика. Тогава Трън е бил важен търговски център. По време на османското владичество градът е бил търговско селище. Според легенда името Трън идва от далечни времена, когато на това място имало голяма трънка, под клоните на която извирала лечебна вода.

Най-ранните данни за население по тези места, открити из пещерите в Трънско, датират от неолита. По-късно тук живеят последователно траки, готи и славяни. За пръв път Трънско влиза в пределите на България при управлението на хан Омуртаг.

 

Коментари (0)   Посещения: 2861  
Хотели близо до Град Трън

Почивна станция Рударци
с. Рударци

Вила Елена
с. Лобош

Хотел Струма
гр. Перник

Хотел Елит
гр. Перник
 Хотели в България
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Времето
София 26° Варна 24°
Пловдив 26° Бургас 27°
Русе 24° Плевен 23°
Ст. Загора 26° В. Търново 25.8°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти