Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 09:01  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Китен
Преглед Снимки Карта
гр. Китен. Община Приморско. Област Бургас.

Град Китен е курортно селище в югоизточната част на България, на Черноморското крайбрежие. Намира се на 55 км югоизточно от гр. Бургас, на 5 км южно от Приморско и на 12 км от Царево. Китен се намира на север от устието на Китенска река. Част от града се намира на малък полуостров, наречен Урдовиза. Китен разполага с два живописни залива - Караагач и Атлиман, и две плажни ивици, с които привлича много туристи.

Плажовете са с обща площ от около 145 000 м2. Северният плаж, наричан „Атлиман“ се намира в дъното на едноименния залив и включва красиви пясъчни дюни. От двете страни плажът е заграден от висок скалист бряг. Южният плаж условно се разделя на две части - плаж „Китен-юг“ и плаж „Къмпинг Китен“. Той е разположен на залива Урдовиза, който е по-широко отворен към морето. Дължината на бреговата му ивица е 1380 м. На юг достига до устието на р. Караагач, а на север до началото на скалистия полуостров Урдовиза, където има пристанищен кей. В близост до Китен са и плажовете на ММЦ - „Приморско“ и „Приморско-юг“, които са сред най-големите плажове на Черноморието.

Китен има мек, слънчев, топъл и влажен климат. Средната годишна температура е 12°. Средната дневна температура през лятото е 27°С, като е топло с около 1700 слънчеви часа от май до октомври. Преобладаващите ветрове са с посока северозапад, както и бризова циркулация през топлото полугодие. Добрите климатични условия, съчетани с особеностите на релефа предполагат спокойно море през по-голямата част от летния сезон.

Черно море се свързва със Световния океан единствено чрез Босфора, което обуславя ниската му соленост. За тоша допринасят и вливащите се в него големи европейски реки Дунав, Днепър, Днестър и Дон. 18-те промила соленост отличават Черно море от всички други морета, както слабо изразените приливи и отливи, а също и липсата на опасни морски обитатели. Тези условия дават прекрасни предпоставки за развитието на летен морски туризъм по бреговете.

Основните растителни видове, които създават облика и сред които е разположена голяма част от курорта, са различните видове дъб, като благун, горун, цер, и изкуствените насаждения от бял и черен бор. Среща се също така дрянът, а главно около залива Караагач има значително залесяване с топола. Устието на Китенска река е обрасло с блатна тръстика, върба, а по стръмния клиф към Южния плаж се среща дива лоза.

Животинският свят е представен от благороден елен, сърна, дива свиня, заек, бекас, които са от главно значение за ловния туризъм тук. Други разпространени животински видове са катерица, таралеж, различни видове змии, жаби, водна костенурка, бръмбар-рогач, гларус и др. Разнообразието от видове в морето и речното устие също не е малко и е от значение за риболова като спорт и като поминък на местното население. С най-голямо стопанско значение са паламудът и сафридът. Други срещани видове са калкан, попче, барбун, илария, лефер, скорпид, лаврак, ватос, черноморска акула, дракон, делфин. Срещат се също така много видове раци, черна мида, рапан, морска видра и др. В река Караагач най-разпространени са шаран, речен кефал, каракуда, белица, бяла риба и др.

Курортът се намира в непосредствена близост до природния парк „Странджа“. Парк „Странджа“ включва резерватите „Силкосия“, „Лопушна“, „Витаново“, „Тисовица“ и историческата местност „Петрова нива“. Създаден е за да се запази уникалната растителност, съчетаваща множество от ендемити и реликти като космат дъб, източен бук, източен горун, черен габър, мъждрян, конски кестен, дървовидна хвойна, див жасмин, псевдо маквиси, странджанска зеленика, бясно дърво, арменски дъб, див нахут, дива смокиня и др.

В близост до Китен е парк „Ропотамо“. Той обхваща устието на река Ропотамо и има площ 847 хектара. В границите на парка има 4 резервата - „Змийски остров“, „Морски пелин“, „Аркутино“, „Водните лилии“. Създаден е с цел да се запазят типичните горски съобщества от лонгозен и низинен тип растителни елементи от съседни фитогеографски райони - медитерански, предноазиатски понтийски, ендемични и реликтни видове и съобщества, редки псамофити пясъчна лилия, лианоподобни растения. Природата е изключително красива и привлекателна.

Историята на селището е много древна. Непосредствено до днешното село Китен може да се видят останките от крепостта Урдовиза, разположена на 35 км от Созопол на едноименния черноморски полуостров. Името Урдовиза идва от бронзовата епоха в древна Тракия. То е старо тракийско селище, което намира потвърждение с изобилните находки на антични каменни котви и керамика от края на бронзовата епоха, архаическа, класическа и елинистична амбалажна керамика, фрагменти от червенофирнисови римски съдове, открити в двата залива около полуострова. Сега тук е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. Към края на XIX-ти век стената на Урдовиза все още е била много добре запазена.

Сведения сочат, че това е последното блокирано пристанище, изнасяло провизии за Троя, което довело до падането й. През 1931 г. на полуостров Урдовиза пристигат първите заселници и построяват малки къщил Водата, благоприятното разположение и богатите пасища привличат заселниците. Погледнати отдалеч, къщичките наподобявали китка и от 1932 г. населеното място носи името Китен, което означава красив, прекрасен. В се намира параклис, посветен на Свети Спас, който днес е възстановен.

 

Коментари (0)   Посещения: 2677   Хотели в Китен  
Хотели близо до Китен

Хотел Бисер
гр. Китен

Семеен хотел Дани
гр. Китен

Хотел Бриз
гр. Китен

Зелената къща
гр. Китен
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти