Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 07:43  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Село Изгрев
Преглед Снимки Карта
с. Изгрев. Община Царево. Област Бургас.

Село Изгрев се намира на 5 км. югозападно от гр. Царево. Селцето е разположено на около 5 км северозападно от най-високия връх в Северна Странджа – Папия (502 м). В селото е изграден нов храм, който е осветен през 2001 г. Църквата „Света великомъченица Марина“ е построена на мястото на полуразрушена стара черква от началото на XX в.

В близост до селото, на около 1,5 км, се намира лековития извор Света вода. Непосредствено до извора има и одърче посветено на Света Марина, на чиито празник - 17 юли, се провежда събор в село Изгрев.

Днешното село е сравнително ново, а първоначално е било типично колибарско селище. След Освобождението (1879 г.) и Преображенското въстание (1903 г.) тук се преселват българи от останалите, тогава под турско робство, села във вътрешността на Странджа.

След Първата световна война поради увеличение на населението в село Българи и липса на препитание, в местност „Лисово“ се заселват няколко семейства и през 1923 г. поставят началото на село Изгев. След това в селото постепенно се изселват и други семейства от село Българи. Старото име на селото е било Лисово, кръстено на името на местността.

В района на селото в местността Лисово през античността вероятно е съществувало селище. Тук са били намирани фрагменти от строителна и битова керамика, прешлени за вретено, обработени камъни. В околността са отбелязани и следи от рудни разработки. В източна посока към морето има сведение за старо гробище – така нареченото „еленско гробье". Могили са засвидетелствувани в местностите „Чоплаковци“ и „Балиево“, както и един могилен некропол в местността „Синанево“, югозападно от селото.

 

Коментари (0)   Посещения: 2682   Хотели в Изгрев  
Хотели близо до Село Изгрев

Вила Сънрайз
с. Изгрев

Къща за гости Резвая
с. Резово

Пансион Бербатеви
гр. Царево

Къща за гости Романтика
гр. Царево
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти