Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 28.06.2022, 15:39  
 Каталог
 Категории
Градове
Села
Курортни комплекси
Град Созопол
Преглед Снимки Карта
гр. Созопол. Община Созопол. Област Бургас.

Град Созопол се намира на българското Черноморие и е един от най-известните курорти в България. Намира се на 35 км от Бургас. Близо до града се намират островите Свети Иван и Свети Петър.

Созопол е най-старият град на българското Черноморие. Тук е имало селище още 4-3 хилядолетие преди Христа. През 610 г. пр. Хр. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония под името Аполония Понтика. Името на града идва от бог Аполон, смятан за закрилник на колониите. По това време градът се развива като важен търговски и пристанищен център.

От 18-19 век са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък, създаващи неповторимия архитектурен облик на днешен Созопол. Старинните икони и великолепните дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време.

Важни туристически обекти в Созопол и района: параклис Света Неделя, художествена галерия, параклис Свети Свети Константин и Елена, крепостна стена, археологически музей, храм Свети Свети Кирил и Методи, параклис Свети Зосим, храм Свети Георги, остров Свети Иван, остров Свети Петър.

 

Коментари (0)   Посещения: 6511   Хотели в Созопол  
Хотели близо до Град Созопол

Хотел Фиорд
гр. Созопол

Панорамен мезонет 2
гр. Созопол

Къща за гости Лято СЗ
гр. Созопол

Апартамент в Стария град
гр. Созопол
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти