Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 22.02.2017, 10:28  
 Каталог
Черен бъз
Преглед Снимки
Черен бъз - Sambucus nigra L.

Черният бъз представлява храст, който достига до около 3 метра височина. Стъблото и клоните на растението са сиво-кафяви, с тънка грапава кора. Листата са срещуположни, назъбени по края, с 3-9 листчета. Има жълтеникаво-бели цветове, които ухаят добре. Листата, плодовете и корените са лековити, но трябва да се внимава, защото при взимане в по-голямо количество действат отровно. Цветовете се използват за приготвяне на чай.

Бъзът се среща по ливади и горски поляни. Може да се види в крайградските квартали и по селските дворове. Цъвти през юни. Плодовете му са на черно-виолетовите чепки и се образуват в края на лятото и началото на есента. Събирането на плодовете започва през първите есенни дни. Берат се рано сутрин само добре узрелите плодчета. Те съдържат каротин, витамин С, желязо, витамини от групата В, аминокиселини, ябълчена и винена киселина.

Плодовете на бъза не са подходящи за консумация в суров вид, понеже могат да предизвикат разтройство. Топлинната обработка ги прави лесно усвоими. Извлекът от плодовете на бъза действа общо укрепващо на организма и подсилва имунната системал Подходящ е за употреба през зимата, когато липсват пресни плодове. Има много добро действие при простуда, хрема, ангина, кашлица, също така при невралгии и влияе благотворно на отделителната система и простатната жлеза.

Чаят от цветовете на бъза предизвиква силно потене и е отлично средство срещу грип. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата. Външно се ползва за бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.

 

Посещения: 7398  
Забележителности в България

Мостът на Първата пушка
гр. Копривщица

Двореца в Балчик
гр. Балчик

Църква Свети Георги
гр. София

Палеонтологичен музей - Асеновград
гр. Асеновград
 Хотели в България
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
 Времето
София Варна
Пловдив Бургас
Русе Плевен
Ст. Загора В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти