Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:55  
 Каталог
Лопен
Преглед Снимки
Лопен - Verbascum densiflorum L.

Лопенът е двугодишно тревисто растение, гъсто покрито с меки сиви власинки. През първата година на своя живот растението развива листна розетка, а през втората - изправено, просто, облистено цветоносно стъбло. Стъблата на лопена са високи до 200 см. Листата върху стъблото са последователно разположени, листната петура продължава надолу по стъблото и под мястото на закрепване на листа, като е сраснала с него.

Лопенът има цветове с 5-делно жълто венче. Тичинките са 5 и са сраснали с венчето. Горните три са гъсто покрити с дълги белезникави власинки. Долните две са по дълги, без власинки и с низбягващи прашници. Цветовете са събрани в гроздовидни съцветия. Цъфти в периода от юни до септември. Среща се из гори, храсталаци, сечища, тревисти места.

Лопенът има лечебно действие. Събира се през лятото по време на цъфтежа. Билката съдържа тритерпенови сапонини, слузни вещества, флавоноиди, иридоиди и др. Цветовете от лопен имат омекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително действие, което се дължи на слузните вещества и сапонините. Употребява се във вид на запарка като много добро противокашлично средство при ларингити, трахеити, бронхити, коклюш и при сухи катари, съпроводени с мъчителна и дразнеща нощна кашлица. Прилага се също при възпаления на устата, хранопровода, стомаха и червата.

 

Посещения: 2207  
Забележителности в България

Бачковски манастир
с. Бачково

Овчарченски водопад
с. Овчарци

Исторически музей - Малко Търново
гр. Малко Търново

Пещера Дяволското гърло
с. Триград
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти