Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 21.11.2017, 04:44  
 Каталог
Малина
Преглед Снимки
Малина - Rubus idaeus L.

Малината е диво или културно многогодишно храстовидно растение от род розоцветни, достигащо на височина най-много до 2 метра. Плодът му се нарича със същото име. Съществуват около 320 вида.

Коренът на малината не отива на голяма дълбочина и представлява коренище, от което израстват много стъбла, наречени издънки. Стъблото на малината е право и покрито с тъмночервени шипове. Листата са последователни, нечифтоперести. По стъблото има много пъпки, от които разцъфтяват дребни бели цветчета, събрани в гроздовидни съцветия. Цъфтежът на малината продължава един месец. Нейните бели цветове се предпочитат от пчелите пред всички овощни растения.

Плодът на малината е много сложен, образуван от многобройни малки костилчести плодчета, долепили се едно до друго, сочни и ароматни. Във всяко плодче има малка крехка семка, която се яде. Плодовете съдържат захар, свободни киселини - лимонена, ябълчна, витамин С, каротин и др. Малините са сладки на вкус, а от тях се правят много различни продукти като сладко, сироп, желе, мармалад, конфитюр. Използват се и в медицината, както и за подправка.

Благодарение на ценните си качества малината има широко разпространeние в България и заема големи площи. Отглежда се почти навсякъде. В диво състояние расте предимно по северните склонове на планините.

 

Посещения: 1377  
Забележителности в България

Църква Свети Георги
гр. Кюстендил

Паметник Асеневци
гр. В. Търново

Несебър - стария град
гр. Несебър

Църква Свети Спас
гр. В. Търново
 Хотели в България
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти