Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 07:05  
 Каталог
Полска поветица (Грамофонче)
Преглед Снимки
Полска поветица (Грамофонче) - Convolvulus arvensis L.

Полската поветица е многогодишно увивно или стелещо се тревисто растение. Растението е известно още с името грамофонче, поради формата на цвета. Цветовете са едри и фуниевидни, бели или бледорозови с петделна сраснала чашка, петлистно венче и пет тичинки. Листата са копиевидни, последователни с дълги дръжки. Има корен, който прониква дълбоко в почвата.

Плодът е разпуклива кутийка с многобройни семена. Разпространенa е Като плевел по всички обработваеми земи, а също като бурен край пътищата, из дворовете, по тревистите и каменливите места в цялата страна. Използва се надземната част, която се бере по време на цъфтежа в периода от месец май до месец юни.

Има лечебно действие, съдържа гликозид конволвулин, който е с очистително действие, смолисти гликозидни вещества, вцтамин С и други. Може да се използва като слабително средство. Бьлгарската народна медицина препоръчва поветицата и при мъчно уриниране, възпаление на простатата и пи­кочния мехур и др. Външно може да се прилага, като накиснати стръкове при рани, за лапи при скрофули и рак.

 

Посещения: 3093  
Забележителности в България

Река Черни Осъм
с. Черни Осъм

Плаж Оазис
с. Лозенец

Пещера Бачо Киро
с. Царева Ливада

Плиска
гр. Плиска
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти