Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:10  
 Каталог
Обикновен глог
Преглед Снимки
Обикновен глог - Crataegus monogyna L.

Обикновеният глог е вид храст или дърво. Познат е още с имената червен, бял, благин, благинка, глогинка, еднококичков. Среща се из цялата страна по сухи и слънчеви места, храсталаци и разсветлени дъбови гори. Расте в равнините и предпланините, а в планините стига до около 1500 м надморска височина. Заселва се в сравнително по-бедни на хранителни вещества почви и има добре развита коренова система.

Обикновеният глог е висок около 5 до 14 метра. Част от скъсените му клонки са видоизменени в бодли. Листата са дълги около 2 до 4 см и специфично изрязани. Има бели цветове, събрани в щитовидни метличести съцветия, които се появяват в периода между месец май и юни. Плодовете узряват през септември, те са тъмночервени и съдържат едно семе.

Глогът има много полезно действие за сърдечно-съдовата система. Използва се при леки форми на хипертония, сърдечни неврози, атеросклероза, гръдна жаба, безсъние, нервна възбуда, повишена функция на щитовидната жлеза. Могат да се използват корените под формата на отвара, листата, цветовете и плодовете като запарка.

Плодовете са богати на захари, гроздова и лимонена киселина. Използуват се за приготвяне на плодово брашно и на конфитюри. Листата съдържат различни активни съставки хиперозит, крерцетин, витексин, кафената и хлорогенова киселина, левкоцианидин, катехин и др.

Глогът подобрява работата на коронарните артерии, сърдечния мускул получава повече кислород. Увеличава се и силата на сърдечните съкращения и сърцето изпомпва повече кръв. Освен, че засилва сърдечните съкращения има регулиращо действие върху сърдечния ритъм и артериалното налягане.

Глогът и препаратите от него са идеални за продължително лечение. Ефектът при приемането не е мигновен и е добре да се взема седмици и повече. Може да се съчетава с други лекарства, билката няма странични ефекти и не засилва страничните ефекти на лекарствата. При продължителна употреба не се привиква към него и не се налага увеличаване на дозите, за да се постигне първоначалното действие на билката.

 

Посещения: 2362  
Забележителности в България

Статуя на Света Богородица
гр. Хасково

Свещарска гробница
с. Свещари

Рилски манастир
с. Пастра

Мадарски конник
с. Мадара
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти