Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 07:39  
 Каталог
Черница
Преглед Снимки
Черница - Morus L.

Черницата (Morus) е род покритосеменни растения от семейство Черничеви (Moraceae), включва няколко вида дървета, които са разпространени главно в субтропичните области на Азия, Европа, Африка и Америка. Най-широко разпространени са бялата (Morus alba) и черната черница (Morus nigra).

Бялата черница произхожда от източен и централен Китай. Дървото е натурализирано в Европа преди векове. Черната черница произхожда от западна Азия и се отглежда в Европа от римско време.

Дървото е доста толерантно към засушаване, замърсяване и бедни почви. Расте върху добре дренирани глинести почви. Черницата е едно от дърветата, което дава плод още докато е младо дърво.

Дърветата обикновено са ниски и достигат най-много до 10-15 метра височина. Плодът е с размер 2-3 сантиметра, продълговат, сочен, с къса дръжка и многосеменен. Черницата узрява през продължителен период от време за разлика от много други плодове, които узряват едновременно.

Листата на черницата са зелени, обикновени и са основна храна на копринената пеперуда. Плодовете узряват през юни-август. От плодовете се приготвят плънки за слаткарски изделия, петмези, компоти, сиропи, сокове, вина и др.

 

Посещения: 2150  
Забележителности в България

Църква Успение Богородично
гр. Копривщица

Боянска църква
гр. София

Църква Свети Георги
гр. София

Самуилова крепост
с. Ключ
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти