Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 07:09  
 Каталог
Млечница
Преглед Снимки
Млечница - Lactarius L.

Млечницата е род базидиеви гъби от семейство Russulaceae. В този род се намират голям брой видове, повечето от които се намират в гори и формират микоризна симбиоза с определени видове дървета. Те растат върху почва и плодните им тела са с пластинки а месото им е крехко и чупливо, и твърдо при повечето видове.

Приблизително сродни са с гълъбките които се намират в същото семейство. Основната разлика е, че пластинките на млечниците пускат водниста течност при нараняване докато тази функция липсва при гълъбките. Тази течност се нарича мляко и цветът й както и на изсушеното мляко зависят от вида. Това и вкусът на месото са две от основните физически характеристики които се използват при идентификация на различните видове. Както при гълъбките, така и при млечниците, вкусът варира от вид на вид. При голяма част от видовете вкусът е горчив или лютив до силно лютив. При голяма част от млечниците пънчето е кухо отвътре.

Други характеристики на млечниците са липсващите пръстенчета, калъфчета в основата на пънчетата и остатъци от було върху гуглата и под пластинките. При повечето видове пластинките са с различни дължини а гуглите са окрасени с концентрични кръгове. Споровият прашец е блед или жълтеникаво-кремав в повечето случаи. Някои видове имат специфична миризма. L. glyciosmus, например, има слаб аромат на кокос докато други видове като L. flavidus и L. cimicarius имат миризмата на буболечки.

Малка част от видовете в този род са отровни. Не са много и видовете с кулинарни качества, но членове като рижиката (L deliciosus), лютивата млечница (L. piperatus) и хлебенката (L. volemus) се събират в България и Европа. Най-често срещаните отровни млечници са мъхнатката (L. torminosus), бялата мъхеста млечница (L. pubescens) и L. turpis. Тези видове са слабо отровни и не е известно да са причинили смърт у човек.

 

Посещения: 1664  
Забележителности в България

Къща музей Георги Бенковски
гр. Копривщица

Археологически музей - Несебър
гр. Несебър

Национален парк Рила
гр. Благоевград

Пещера Бачо Киро
с. Царева Ливада
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти