Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:39  
 Каталог
Печурка
Преглед Снимки
Печурка - Agaricus L.

Печурката (Agaricus) е род базидиеви гъби с гуглести плодни тела и спорообразуващ слой под формата на пластинки. Характерни за тях са розовите пластинки, които с възрастта стават все по-кафяви, и шоколадено-кафевият споров прашец.

Младите гугли са кълбовидни, а пластинките са скрити поради наличието на було. По-късно булото се разцепва, оставяйки пръстенче около стъблото. Отгоре е бяла и гладка или е с бледокафяви повлекла от многобройни дребни сиво-кафяви люспици, но винаги е суха. Никога не е лигаво лепкава.

Най-добре познатият член от този род е култивираната печурка (A. bisporus), която се отглежда по цял свят и се продава прясна в младо състояние. Видовете печурки се разделят в секции и подсекции според техните физически и химически характеристики.

Печурките са продукт, който се съчетава отлично във всички кухни. Кулинари от цял свят казват, че няма лошо ястие, щом печурките участват в състава му.

Най-често се среща край стари торища, по пасищата, около местата, където през лятото лагерува добитък. Ще я срещнете и в ниви, градини, торени с оборски тор, край пътищата и пътеки, по които редовно преминава добитък.

 

Посещения: 1667  
Забележителности в България

Плаж Силистар
с. Синеморец

Морска градина - Варна
гр. Варна

Паметна плоча на Георги Минчев
гр. Созопол

Централен плаж - Ахтопол
гр. Ахтопол
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти